Ciasta/ Ciasta biszkoptowe

Biszkopt idealny

Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie się z wami nim dziś podzielę 🙂 Jest mięciutki, delikatny i co najważniejsze zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł 🙂 W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie musicie się martwić ponieważ biszkopt nie opada. Najważniejszą czynnością w jego wykonaniu jest dobre ubicie białek a po upieczeniu, opuszczenie formy (razem z biszkoptem) na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne ale musicie uwierzyć mi na słowo 🙂 Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, od tej pory piekę biszkopt tylko z tego przepisu.

biszkoptbiszkopt2

Biszkopt idealny

Drukuj przepis

Składniki

  • -7 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka maki pszennej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na blaty.

Może Ci się spodobać również

38 komentarzy

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    23 lutego 2015 at 11:34

    Chyba kazdy z Nas ma swoj ulubiony przepis na biszkopt. Ja mam taki babciny, ktory zawsze sie udaje

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    23 lutego 2015 at 11:46

    Biszkopt bez proszku i jeszcze do tego upuszczony na podłogę – brzmi prawie jak jakieś czary:) Ja mam jeden przepis na biszkopt którego używam ale chętnie wypróbuję Twój do zrobienia tortu na przyszły weekend

    • Reply
      Marta
      23 lutego 2015 at 17:25

      Szczerze polecam 🙂 W piątek będę robić tort urodzinowy dla mojej córci właśnie na tym biszkopcie 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    23 lutego 2015 at 12:03

    Piękny biszkopt, doskonały wręcz! Ja robię zazwyczaj z podobnego przepisu 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    23 lutego 2015 at 15:56

    Znam ten biszkopt – jest delikatny i bardzo puszysty. Prawdziwy biszkopt właśnie jest bez proszku:)

  • Reply
    amandaricci-butikzprzepisami
    23 lutego 2015 at 18:13

    Biszkopt pięknie wyrósł! Ale z tym rzucaniem na podłogę to żart? 😀

    • Reply
      Marta
      23 lutego 2015 at 18:30

      Nie, to nie jest żart 🙂 Polecam wypróbować przepis 🙂 Gwarantuję, że wyjdzie 🙂

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    23 lutego 2015 at 18:43

    Biszkopt pięknie się prezentuje…zapachniało świeżym biszkoptem 🙂

  • Reply
    Marzena
    23 lutego 2015 at 18:53

    Taki biszkopt robię już od dawna i jest idealny, najlepszy przepis 🙂

    • Reply
      Marta
      27 lutego 2015 at 04:40

      Zgadzam się, to najlepszy przepis 🙂

  • Reply
    Ania
    23 lutego 2015 at 21:08

    I jaki wyrosniety 😉

  • Reply
    Niki
    6 marca 2015 at 22:32

    Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, zaraz po upieczeniu gorący biszkopt mam rzucić na podłogę i z powrotem włożyć do piekarnika aby tam ostygł ??????

    • Reply
      Marta
      7 marca 2015 at 07:57

      Dobrze rozumiesz 🙂 Gdy biszkopt się upiecze, trzeba rzucić go na podłogę (razem z formą) z wysokości około 40 cm. Następnie włożyć go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia 🙂

  • Reply
    Monika
    7 marca 2015 at 11:01

    Ja tez robię taki biszkopt od dawna ale ja go opuszczamy na blat stołu i juz nie wkładam spowrotem do piekarnika tylko zostawiam na wierzchu i sobie stygnie. Polecam biszkopt jest idealny, wysoki i puszysty.

  • Reply
    Aga
    10 czerwca 2015 at 08:42

    W formie o jakiej średnicy robiłaś ten biszkopt?

  • Reply
    Aga
    10 czerwca 2015 at 08:43

    W formie o jakiej średnicy robiłaś ten biszkopt? Pięknie urósł 🙂

    • Reply
      Marta
      10 czerwca 2015 at 08:47

      Piekłam w formie o średnicy 26 cm 🙂

  • Reply
    Ela
    6 stycznia 2016 at 14:53

    A ja nie rzucam o podłogę tylko odwracam go do góry nogami.Na tacę kładę kratkę
    i biszkopt w blaszce odwrócony do góry nogami.Trzymam tak do wystygnięcia.
    Nie wypadnie z blaszki bo boki tortownicy nie są wyłożne papierem ani wysmarowane
    tłuszczem.Zawsze jest równy tak jak ten na zdjęciu.Tyle,że ja zawsze dodaję łyżeczkę proszku,bez proszku jeszcze nie robiłam.Muszę sprobować

    • Reply
      Marta
      9 stycznia 2016 at 00:27

      Polecam zrobić z mojego przepisu bez użycia proszku do pieczenia 🙂

  • Reply
    Monika
    9 stycznia 2016 at 19:04

    Właśnie się piecze dokładnie jak w przepisie postarają się zobaczymy

    • Reply
      Marta
      9 stycznia 2016 at 22:57

      Daj znać jak wyszedł 🙂

  • Reply
    Zaciekawiona
    10 stycznia 2016 at 18:44

    Witam. Czy z takiej proporcji składników wyjdzie mi biszkopt na prostokątnej blaszce 27 na 35??

    • Reply
      Marta
      10 stycznia 2016 at 18:56

      Tak,wyjdzie ale będzie o połowę niższy.

  • Reply
    Katrina
    14 stycznia 2016 at 20:43

    Właśnie upiekłam Twój biszkopt…
    Jest idealny
    Pierwszy raz mi wyszedł taki piękny

  • Reply
    Jerzunia -
    2 lutego 2016 at 08:18

    Przy najblizszej okazji wypróbuję biszkopt z Twojego przepisu.Pozdrawiam.

    • Reply
      Marta
      6 lutego 2016 at 22:18

      Polecam to mój niezawodny przepis! 🙂

  • Reply
    Bons
    2 lutego 2016 at 16:14

    Jakoś głupio z tym rzucaniem o blat czy podłogę.

    • Reply
      Marta
      6 lutego 2016 at 22:19

      Rzucanie jest po to aby biszkopt nie opadł 🙂

  • Reply
    wiesia
    8 lutego 2016 at 18:57

    Tez rzucam o podloge ale dodaje proszek. Czy na serio nie trzeba?

    • Reply
      Marta
      8 lutego 2016 at 22:01

      Jeżeli dobrze ubijesz białka a po upieczeniu rzucisz biszkopt z blaszką na podłogę to dodanie proszku do pieczenia jest zbędne. Biszkopt wyjdzie wysoki i równy 🙂

  • Reply
    Agulek
    24 lutego 2016 at 18:33

    Wspanialy przwpis. POLECAM

  • Reply
    Beata
    1 maja 2016 at 13:55

    Czy na taką ilość mąki nie może być 5 lub 4 jaja, pół szklanki cukru? Czy próbowała Pani tak piec, czy się uda?

  • Reply
    Kasia
    20 czerwca 2016 at 15:58

    A jak zmienić ilość mąki i ile dać kakao aby otrzymać biszkopt ciemny?

    • Reply
      Marta
      20 czerwca 2016 at 21:40

      Aby upiec biszkopt kakaowy należy zamiast mąki ziemniaczanej dodać kakao (tutaj proponuję dodanie 1/4 szklanki), reszta proporcji zostaje bez zmian 🙂

  • Reply
    Wiesława
    7 sierpnia 2016 at 08:35

    Ja nie mam jakiegoś sprawdzonego :(,zawsze jak wyrasta pieknie po upieczeniu opada:(. Wnet córki 2latka i na samą myśl,że mam upiec tort już się martwię.Może wina tego,że biszkopta ubijam mikserem najpierw na najszybszych obrotach a później na wolnych.Może to też wina mąki bo nie używam ze sklepu tylko z młyna(ze swojego zboża)…

    • Reply
      Marta
      15 sierpnia 2016 at 14:15

      Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaję, polecam więc wypróbować 🙂

  • Reply
    Marta
    26 listopada 2016 at 16:38

    Próbowałam już robić biszkopt ze wszystkich możliwych przepisów i NIGDY mi nie wychodzi. Albo nie wyrasta albo pada po wyjęciu;-(

  • Reply
    Iwi
    27 listopada 2016 at 06:02

    Przepis super dziekuje i to upuszczanie naprawde genialne biszkopt jest cud . a jak go “rzucam ” o podloge to wszyscy patrz jak na wariatke ha ha ha

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type