Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta czekoladowe/ Ciastka/ Święta

Blok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy to słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mleka w proszku, herbatników oraz bakalii. Pewnie większość z Was pamięta go z czasów dzieciństwa, kiedy to często był robiony przez nasze mamy na różnego rodzaju okazje. Wszyscy go uwielbiali 🙂 Blok jest chyba najprostszym deserem, bez pieczenia do przygotowania w domu (pomijam oczywiście czas chłodzenia). Niżej przedstawiam Was moją wersję tego przysmaku 🙂

Blok czekoladowy z bakaliami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -500 g mleka w proszku
  • -100 g orzechów laskowych
  • -50 g migdałów
  • -200 g herbatników
  • -250 g masła
  • -4 czubate łyżki kakao
  • -pół szklanki cukru (100 g)
  • -200 ml wody

Przygotowanie

Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie przekładamy na czystą ściereczkę, którą pocieramy, aby pozbyć się skórki z orzechów.

Do dużej miski przekładamy podprażone orzechy laskowe, dodajemy migdały, rodzynki, mleko w proszku i pokruszone na mniejsze części herbatniki. Mieszamy i odstawiamy.

W rondelku umieszczamy masło, cukier, kakao i wodę. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Jeszcze gorącą masę przelewamy do miski z mlekiem i bakaliami (robimy to w kilku turach, między każdą należy przemieszać całość).

Powstałą masę przelewamy do kwadratowej formy (wymiary 24 x 24 cm) wyłożoną folią spożywczą. Dobrze ugniatamy, aby wyrównać powierzchnie. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia masy.

Powstały blok kroimy kostkę.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    smerfetka
    29 grudnia 2016 at 16:11

    UWIELBIAM, UWIELBIAM! Musiałam az to wykrzyczeć. żeby można było sięgnąć po kawałeczek…pysznie wygląda.

    • Reply
      Marta
      30 grudnia 2016 at 20:45

      Blok czekoladowy uzależnia swoim smakiem 🙂

  • Reply
    Sarna
    30 grudnia 2016 at 09:10

    uwielbiam migdały i orzechy, od razu zjadłabym kilka kostek 😉

  • Reply
    piegusek
    2 stycznia 2017 at 09:28

    uwielbiam go szczególnie jak jest nocno napakowany dodatkami ?

  • Reply
    Zdrowieija
    12 stycznia 2017 at 19:38

    Oj oj, kusi jak nie wiem :d

  • Reply
    Patrycja
    20 stycznia 2017 at 22:47

    Uwielbiam takie słodkości 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.