Chrupiące skrzydełka z kurczaka a’la KFC
Witajcie kochani po krótkiej przerwie w Nowym już Roku 🙂 Przychodzę do Was z przepisem na chrupiące skrzydełka w płatkach kukurydzianych. Jeżeli lubicie słynne skrzydełka z KFC to powinien zainteresować Was ten przepis 🙂 . Skrzydełka pieczone są w piekarniku czyli bez dodatku tłuszczu co jest ich dużym atutem. Sa bardzo chrupiące, smakują o wiele lepiej niż te smażone w głębokim tłuszczu. Znikają w szybkim tępie z talerza. Takie skrzydełka możemy podać na domówce, na obiad lub inne okazje. Podajcie do nich tylko miseczkę ulubionego sosu (u mnie czosnkowy). Mniam, mniam 🙂
Składniki
- -1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka
- Ciasto:
- -1 szklanka mąki
- -1 duże jajko
- -1/2 szklanki mleka
- -sól, pieprz
- Panierka:
- -2 szklanki płatków kukurydzianych
- -2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Skrzydełka myjemy, osuszamy. Dzielimy je na 3 części. Najmniejsze (tzw. lotki) odkładamy na bok (możemy wykorzystać je do zrobienia bulionu). Mięso posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę.
W misce mieszamy gęste ciasto naleśnikowe z mąki, mleka i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem. W głębokim talerzu umieszczamy pokruszone na mniejsze części płatki kukurydziane i bułkę tartą. Kawałki mięsa obtaczamy w cieście, a następnie w panierce z płatków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Megly
7 stycznia 2017 at 15:53Wow! Ile ja takich nie jadłam… naprawdę bardzo dawno! Wyglądają przepysznie. Uwielbiam takie chrupiące propozycje. Pozdrawiam! 🙂
Marta
8 stycznia 2017 at 20:39Smakują świetnie, a takie pieczone w piekarniku bez tłuszczu można jeść częściej 🙂 Pozdrawiam 🙂
paulina
8 stycznia 2017 at 12:33no ja tez musze zrobic wygladaja apetycznie
piegusek
9 stycznia 2017 at 19:44bardzo je lubię i dawno nie robiłam
Starrr
9 stycznia 2017 at 22:22Już sobie nie raz takie robiłem 😀