Dania bezmięsne/ Dania obiadowe

Kotlety jajeczno – jaglane z zupą krem z pomidorów

Kotlety jajeczno – jaglane z zupą krem z pomidorów

Kotlety z jajek, kaszy jaglanej, sera mozzarella i szczypiorku to ostatni hit w mojej kuchni. Zrobiłam je na obiad dla moich domowników – wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Podałam do nich surówkę z rukoli, warzyw i sera feta – czysta poezja. Jeżeli szukacie pomysłu na bezmięsny obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂
Dodatkowo do kotletów podałam zupę krem z pomidorów i bazylii od Marwit. Wzbogaciłam ją o kwaśną śmietanę, ziarenka i ser gorgonzola. Jeżeli chodzi o gotowce to omijam je szerokim łukiem w swojej kuchni. Jednak ostatnio dostałam do przetestowania pyszną i zdrową paczuszkę od Marwit, a w niej domowe, naturalne zupy krem oraz smoothies. Skład w pełni naturalny, bez zbędnych i niezdrowych dodatków. Z czystym sumieniem mogę więc polecić Wam ich produkty. Na pewno się nie zawiedziecie.

Tak jak widzicie poniżej na zdjęciu, kotleciki i zupa krem z pomidorów to idealny duet w zdrowej kuchni! 🙂

Polecam

Kotlety jajeczno - jaglane z zupą krem z pomidorów

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60

Składniki

  • -8 ugotowanych na twardo jajek
  • -1 surowe jajko
  • -pęczek szczypiorku
  • -1 cebula
  • -1 kulka sera mozzarella
  • -100 g ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
  • -sól, pieprz
  • -łyżka ziół prowansalskich
  • -1 ząbek czosnku
  • -bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
  • Dodatkowo:
  • -opakowanie zupy krem z pomidorów i bazylii
  • -kwaśna śmietana
  • -ziarenka do posypania (np. słonecznik, pestki dyni)
  • -1/3 łyżeczki posiekanej, suszonej papryczki chilli
  • -ser gorgonzola

Przygotowanie

Ugotowane jajka drobno rozdrabniamy (najlepiej za pomocną malaksera), dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę pokrojoną w kostkę, ser mozzarella starty na tarce, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy oraz 1 surowe jajko. Wszystko dobrze łączymy. Z masy formujemy płaskie kotlety, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej. Patelnię rozgrzewamy, kotleciki smażymy z każdej strony na złoty kolor. Układamy na talerzu.

W małym rondelku podgrzewamy zupę, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola (do smaku) i papryczkę chilli. Ciepłą zupę przelewamy na miseczki. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i ziarenkami.

Do kotlecików podajemy ulubią sałatkę (u mnie to rukola z pomidorem, ogórkiem i serem feta).

Smacznego 🙂

 

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Megly
    11 marca 2016 at 16:59

    Jaglane kotleciki? Hmm, ciekawe. Wydają mi się bardzo fajne. Nie robiłam ich nigdy i nie miałam okazji jeść, ale kasza jaglana jest bardzo zdrowa i smaczna, więc i smak kotlecików musi byś ekstra. Znam tę zupkę krem, jest całkiem smaczna. Pozdrowionka serdeczne 🙂

  • Reply
    Krzysztof
    16 marca 2016 at 18:28

    Pomidorowa z Marwitu to mój ulubieniec, jednak też podkręcam jej smak po swojemu 🙂
    A co do kotlecików, to świetny pomysł, na pewno wypróbuję

    • Reply
      Marta
      17 marca 2016 at 15:17

      Polecam wypróbować, są przepyszne 🙂

  • Reply
    Kuba
    8 kwietnia 2016 at 08:18

    Super te kotlety, wyszły przepyszne. Dzisiaj je wziąłem do pracy i muszę powiedzieć, że znajomi z Ramal patrzyli z zazdrością 😀 A potem jak spróbowali, to od razu chcieli przepis 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Ania
    8 kwietnia 2016 at 08:41

    Super wyglądają te kotlety! Zawsze gdy je robiłam to wyglądały zupełnie inaczej, ale możliwe, że to przez to, że nie dodawałam bułki tartej i ugotowanego jajka 😉 W każdym razie mam dużo kaszy jaglanej w domu, więc na pewno wypróbuję Twojego przepisu 🙂 A kto wie, może nawet na zimno będą dobre i wezmę do biura skutecznereklamy.pl, żeby poczęstować niektórych niedowiarków i przekonać ich, że kasza jaglana też może być smaczna 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.