Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka z warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Całość podlana winem i posypana żółtym serem. Wychodzi smaczna, miękka w środku, soczysta i bardzo aromatyczna. Przepis wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie od kilku lat, który zawsze wszystkim smakuje. Polecam więc go i Wam.

Pieczona karkówkaPieczona karkówka

Pieczona karkówka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -1,5 kg karkówki
  • -przyprawa do mięsa
  • -sól, pieprz
  • -majeranek, ostra papryka
  • -2 marchewki
  • -1 duża cebula
  • -1 por
  • -100 ml wina (czerwonego lub białego)
  • -5 łyżek pikantnego ketchupu
  • -2 łyżki majonezu
  • -100 g żółtego sera

Przygotowanie

Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Obsypujemy z dwóch stron przyprawą do mięsa, majerankiem, ostrą papryką, solą, pieprzem a następnie odkładamy do lodówki na około godzinę (najlepiej na całą noc).

Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w piórka a por w pół plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy równo połowę plastrów karkówki, pokrojone warzywa oraz drugą warstwę mięsa. Podlewamy winem. Wierzch smarujemy ketchupem i majonezem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny. Na 10 min przed końcem wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Suchy lód
    8 listopada 2014 at 15:38

    Cóż zrobić ? lato się skończyło i zaraz będzie padał śnieg więc sezon grillowania ukończony dlatego pozostaje nam karkówka pieczona, smażona lub duszona ? świetny pomysł z tym tartym serem. Muszę spróbować u siebie w domu ? dzięki za przepis i miłego blogowania życzę 🙂

    • Reply
      Marta
      8 listopada 2014 at 16:03

      Polecam karkówkę w tym wydaniu. Jest super smaczna 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Agata
    26 stycznia 2018 at 12:29

    A to winko to jakie wytrawne najlepsze?

    • Reply
      Marta
      26 stycznia 2018 at 23:17

      Wytrawne lub półwytrawne.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.