Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Kurczak po cygańsku z suszonymi śliwkami

Ostatnio zrobiłam pysznego kurczaka po cygańsku z suszonymi śliwkami. Wyszedł rewelacyjny w smaku. Bardzo nam posmakował, zagości na naszym stole jeszcze nie jeden raz. Takiego kurczaka możecie przygotować na niedzielny obiad, przyjęcie czy świąteczny stół.

Kurczak po cygańsku z suszonymi śliwkami

Drukuj przepis

Składniki

  • -12 sztuk pałek z kurczaka
  • -przyprawa do kurczaka
  • -1/3 kostki masła
  • -2 cebule
  • -15 sztuk suszonych śliwek
  • -1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • -1/2 szklanki keczupu
  • -3/4 szklanki wody
  • -2 łyżeczki cukru
  • -1 łyżeczka octu
  • -sól, pieprz
  • -papryka czerwona słodka
  • -łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Następnie podsmażamy kurczaka na patelni, na maśle z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Przekładamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup, wodę, ocet, cukier i chilli lub ostrą paprykę. Zagotowujemy i gorącym sosem zalewamy pałki z kurczaka. Formę przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut. Gdy kurczak jest już miękki, zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze około 10-15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    11 marca 2015 at 17:45

    Pyszna propozycja 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    12 marca 2015 at 14:14

    Doskonały pomysł na kurczaka 🙂 Smacznie!

  • Reply
    qualietta
    3 maja 2015 at 12:28

    Przepis rewelacyjny! Zrobiłam tego kurczaka dla gości – wszyscy byli zachwyceni 🙂

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:21

      Super!! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      • Reply
        qualietta
        9 maja 2015 at 10:44

        Nie dość, że zrobiłam, to jeszcze opublikowałam u siebie :).
        Dziękuję za odwiedziny i doskonały przepis. Wrócę do niego z pewnością.
        Pozdrawiam 🙂

        • Reply
          Marta
          10 maja 2015 at 23:13

          Super, że kurczak posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters