Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami/ Święta/ Wielkanoc

Ciasto rolada z bananami

Ciasto rolada z bananami, zachęcam do wypróbowania.

Ciasto na roladzie z bananami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Składniki na roladę biszkoptową:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz - mały słoiczek dżemu do posmarowania (u mnie porzeczkowy)
  • Składniki na krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 200 g masła, o temperaturze pokojowej
  • około 6 niedużych bananów
  • Składniki na warstwę śmietanową:
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Rolada:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.

Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 180ºC (sprawdzić patyczkiem).

W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać cukrem waniliowym. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku.. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 18 równych kawałków (około 1,3 cm).

Krem:

Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.

Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.

Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub śmietan- fixem.

Wykonanie:

Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24- 26 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.

Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności (tak aby wypełniły całą formę). Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne). Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search

Wszystkie...

Generic filters
Filter by Custom Post Type