Ciasto rolada z bananami, zachęcam do wypróbowania.
Ciasto na roladzie z bananami
Drukuj przepisSkładniki
- Składniki na roladę biszkoptową:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru do wypieków
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- oraz - mały słoiczek dżemu do posmarowania (u mnie porzeczkowy)
- Składniki na krem:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 9 łyżek cukru
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- około 6 niedużych bananów
- Składniki na warstwę śmietanową:
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Rolada:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 180ºC (sprawdzić patyczkiem).
W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać cukrem waniliowym. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku.. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 18 równych kawałków (około 1,3 cm).
Krem:
Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub śmietan- fixem.
Wykonanie:
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24- 26 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności (tak aby wypełniły całą formę). Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne). Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia 🙂
Brak komentarzy