Bułki/ Domowa Piekarnia

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów, domowe bułki, które nadają się do burgerów i nie tylko to odpowiednik tych napompowanych sztucznych bułek jakie możemy znaleść w supermarketach. Te domowe są o niebo lepsze, proste w wykonaniu i smaczne. Po upieczeniu możemy śmiało zamrozić i wyjąć w odpowiednim dla nas czasie.

Bułki do hamburgerów

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • - 3/4 szkl cieplej wody
  • - 1/3 szkl mleka w proszku
  • - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • - 1,5 łyżki cukru
  • - 3/4 łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • - 1 jajko
  • - 2,5 szklanki mąki
  • Do posmarowania bułek:
  • - 1 żółtko
  • - 1 łyżka mleka
  • - sezam

Przygotowanie

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki.

Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.

Przepis pochodzi od Marthy Stewart.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Search
Generic filters