Bułki/ Domowa Piekarnia

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów, domowe bułki, które nadają się do burgerów i nie tylko to odpowiednik tych napompowanych sztucznych bułek jakie możemy znaleść w supermarketach. Te domowe są o niebo lepsze, proste w wykonaniu i smaczne. Po upieczeniu możemy śmiało zamrozić i wyjąć w odpowiednim dla nas czasie.

Bułki do hamburgerów

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • - 3/4 szkl cieplej wody
  • - 1/3 szkl mleka w proszku
  • - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • - 1,5 łyżki cukru
  • - 3/4 łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • - 1 jajko
  • - 2,5 szklanki mąki
  • Do posmarowania bułek:
  • - 1 żółtko
  • - 1 łyżka mleka
  • - sezam

Przygotowanie

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki.

Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.

Przepis pochodzi od Marthy Stewart.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.