Boże Narodzenie/ Dania z ryb/ Święta/ Wielkanoc

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • Filet z łososia około 300-400 g
  • Marynata do łososia:
  • -sól, pieprz
  • -1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • -1 łyżka sosu sojowego
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • Pesto z suszonych pomidorów:
  • - 6 kawałków suszonych pomidorów z słoika
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki migdałów
  • - listki bazylii (pół doniczki)
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - sól, pieprz
  • Surówka z ogórka:
  • - 1 szklarniowy ogórek
  • - pół małej cebuli
  • -3 łyżki oliwy z oliwek
  • -1,5 łyżki soku z cytryny
  • -1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • -1/3 łyżeczki soli morskiej
  • - bazylia (listki)
  • -opakowanie ciasta francuskiego
  • -roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie

Łosoś:

Zdjąć skórę z łososia i podzielić go na paski około 4 x 6 cm. Włożyć do miski, posypać solą i pieprzem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Pesto:

Suszone pomidory, czosnek, migdały, listki bazylii, oliwę rozdrobnić na małe kawałki blenderem/ rozdrabniaczem, doprawić solą i pieprzem.

Surówka:

Ogórka umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dno miski wlać sok z cytryny, oliwę, dodać sól i pieprz i wymieszać. Dodać ogórka i cebulę, wymieszać i odstawić. Przed samym podaniem dodać posiekaną bazylię.

Instrukcja:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto ( ułożona warstwa łososia powinna być równa więc cieńsze kawałki mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto ściśle na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na nieduże kawałki ( u mnie wyszło 8). Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu zdjąć łososia z blaszki aby się nie wysuszał.

Podawać z surówką z ogórka. SMACZNEGO 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type