Chleby/ Domowa Piekarnia

Chleb na drożdżach z ziarnami

Chleb na drożdżach z ziarnami

Chleb ekologiczny na drożdzach

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • - 1 kg mąki pszennej
  • - 1 szklanka otrąb pszennych
  • - po 1/2 szklanki płatków owsianych i jęczmiennych
  • - 1/2 szklanki zmiażdżonych płatków kukurydzianych
  • - 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • - 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • - 6-9 ząbków czosnku
  • - 3 łyżeczki soli
  • - szczypta cukru
  • - 10 dag drożdży
  • - 2 łyżki margaryny

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w litrze ciepłej wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mąkę mieszamy z otrębami, płatkami, siemieniem lnianym i słonecznikiem (trochę otrąb, pestek i siemienia lnianego odkładamy).

Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Dwie keksówki ( 36 x 12 cm) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami. Wkładamy ciasto, wygładzamy. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i siemiem.

Pieczemy 1 godzinę i 15 min w 180 stopniach.

Przepis z gazetki przyślij przepis.

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Matylka80
    28 lipca 2021 at 14:51

    Chleb domowy jest mega pyszny i przede wszystkim zrobiony z naturalnych składników. Ja często robię ten na drożdżach bo jest prosty i ma naprawdę wyjątkowy smak. Jedyne co to nie dodaję czosnku, bo u mnie nie wszyscy go lubią

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.