Bułki/ Domowa Piekarnia

Bułki dyniowe

Mam dla Was kolejną propozycję z kategorii domowej piekarni – są to bułeczki dyniowe. Piękny kolor zawdzięczają puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. W tym celu należy najpierw upiec pokrojoną dynie, a następnie po wystudzeniu zmiksować ją na puree. Bułeczki są bardzo smaczne, świetnie smakują z dodatkiem szynki i sera, ale równie smaczne są z białym serem i miodem 🙂

 

Bułki dyniowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -500 g mąki pszennej
  • -szczypta soli
  • -20 g drożdży
  • -2 łyżki miodu
  • -3/4 szklanki mleka
  • -3/4 szklanki puree z dyni*
  • -1/4 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułek
  • -pestki dyni

Przygotowanie

Puree z dyni:

Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę, a miąższ zmiksować na puree.

Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni (lub zamrozić).

Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. W mniejszej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy miód oraz 1/3 szklankę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn przelewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy resztę mleka, puree z dyni oraz olej.

Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (w razie konieczności dodajemy trochę więcej mąki lub mleka). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 -12 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce od piekarnika. Odstawiamy ponownie na mniej więcej 20 minut do ponownego podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy pestkami dyni.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy bułeczki około 20 minut (do zrumienienia).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    piegusek
    5 grudnia 2016 at 12:31

    piękny mają kolorek od dyni-mniam:)

  • Reply
    KobietaGotuje
    8 grudnia 2016 at 13:20

    Świetne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
    Będę częstym gościem tutaj

    Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie
    http://kobietagotujekrk.blogspot.com/

    • Reply
      Marta
      8 grudnia 2016 at 21:53

      Dziękuję 🙂

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type