Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką puszyste bułeczki drożdżowe, które po upieczeniu rozpływają się w ustach. Do tego pyszna, chrupiąca kruszonka. Najlepsze w dniu pieczenia.

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • -3/4 szklanki letniego mleka
  • -3 czubate łyżki cukru
  • -1 jajko
  • -1 żółtko
  • -1/4 łyżeczki soli
  • -60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • -12 g świeżych drożdży
  • -4,5 łyżeczki bułki tartej
  • -400 g truskawek
  • Kruszonka:
  • -pół szklanki mąki pszennej
  • -5 łyżek cukru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • -60 g roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

Robimy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodajemy mąkę, rozczyn z drożdży, masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki.

Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 22 minuty.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.