Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką puszyste bułeczki drożdżowe, które po upieczeniu rozpływają się w ustach. Do tego pyszna, chrupiąca kruszonka. Najlepsze w dniu pieczenia.

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • -3/4 szklanki letniego mleka
  • -3 czubate łyżki cukru
  • -1 jajko
  • -1 żółtko
  • -1/4 łyżeczki soli
  • -60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • -12 g świeżych drożdży
  • -4,5 łyżeczki bułki tartej
  • -400 g truskawek
  • Kruszonka:
  • -pół szklanki mąki pszennej
  • -5 łyżek cukru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • -60 g roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

Robimy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodajemy mąkę, rozczyn z drożdży, masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki.

Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 22 minuty.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search

Wszystkie...

Generic filters
Filter by Custom Post Type