Bułki/ Domowa Piekarnia

Paluchy drożdżowe z makiem

Paluchy drożdżowe z makiem krążą na instagramie od jakiegoś czasu. Wszyscy je piekli, więc i ja musiałam wypróbować przepis. Paluchy z tego przepisu są mięciutkie, puszyste i banalnie proste w przygotowaniu. Po upieczeniu znikły w oszałamiającym tempie. Nic dziwnego, ponieważ są przepyszne. Przepis pochodzi od onijka.

Paluchy drożdżowe z makiem

Drukuj przepis
Ilość porcji: 14

Składniki

  • -4 szklanki mąki pszennej
  • -25 g świeżych drożdży
  • -1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • -1/4 szklanki cukru
  • -1 jajko
  • -4 łyżki oleju
  • -1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo
  • -1 jajko
  • -mak

Przygotowanie

Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłym (nie gorącym) mleku. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 części, z każdej formujemy wałeczki o długości około 30 cm. Uformowane paluchy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośnięte paluchy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Wiewióra
    13 marca 2018 at 21:01

    upiekę je w niedzielę! przywodzą mi na myśl paluchy kupowane w dzieciństwie 🙂

    • Reply
      Marta
      13 marca 2018 at 21:16

      Super, mi również paluchy kojarzą się ze smakiem dzieciństwa 🙂

  • Reply
    Piegusek
    16 marca 2018 at 09:49

    Pyszne są

  • Reply
    yanmi
    19 marca 2018 at 16:23

    Rewelka ;D Muszę tego spróbować 😀

  • Reply
    Lowca
    28 marca 2018 at 08:00

    Bardzo ciekawa przekąska do czekolady ciepłej, polecam wszystkim na śniadanie.

  • Reply
    Wiewióra
    2 kwietnia 2018 at 09:27

    Upieczone, zjedzone, boskie! dziękuję za super przepis 🙂

  • Reply
    Monika z hipoteki.net
    10 kwietnia 2018 at 09:59

    muszę zrobić, jak tyle osób się zachwyca. dzięki za przepis

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type