Chleby/ Domowa Piekarnia

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Najlepszy chleb jaki dotychczas piekłam! Pyszny, mięciutki w środku z mnóstwem ziaren. Szybki w wykonaniu. Z przepisu wychodzą 2 duże chleby. Zachęcam do upieczenia własnego chleba, jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepu.

Chleb wieloziarnisty na drożdżachChleb wieloziarnisty na drożdżach

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 kg mąki krupczatki (ja dałam pełnoziarnistą do wypieku chleba)
  • -6 łyżek siemienia lnianego
  • -6 łyżek łuskanego słonecznika
  • -1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • -3 łyżki sezamu
  • -2 łyżki pestek dyni
  • -1,5 łyżki soli
  • -szczypta cukru
  • -50 g świeżych drożdży
  • -1 litr wody
  • -garść żurawiny (opcjonalnie)

Przygotowanie

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do 2 natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 10 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

Piec około 1 godziny (ja piekłam 50 minut) w temperaturze 230 stopni.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    emi
    25 marca 2015 at 22:37

    Chlebek faktycznie pyszny i łatwy. Zrobiłam z połowy porcji i częściowo z mąką orkiszową. Teraz zrobię już podwójnie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.