Dania obiadowe/ Makarony

Muszle z szpinakiem i serem feta

Tak jak obiecałam w poprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam.

Muszle z szpinakiem i serem fetaMuszle z szpinakiem i serem feta

Muszle z szpinakiem i serem feta

Drukuj przepis

Składniki

  • -duże muszle makaronowe Conchiglioni (ja zużyłam 28 sztuk)
  • -2 opakowania szpinaku świeżego (może być też mrożony)
  • -3 ząbki czosnku
  • -masło
  • -opakowanie sera feta
  • -pieprz
  • Sos pomidorowy:
  • -1 puszka krojonych pomidorków
  • -szczypta cukru
  • -1 ząbek czosnku
  • -sól, pieprz
  • -oregano i bazylia
  • Dodatkowo:
  • -ser żółty do posypania (u mnie Cheddar)

Przygotowanie

Makaronowe muszle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8 min. Odcedzamy i rozkładamy na talerzu każdą osobno aby się nie posklejały.

Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekany czosnek i delikatnie podsmażamy (około 30 sekund). Dodajemy umyty szpinak i smażymy do odparowania wody. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy ser feta (wcześniej rozdrobniony) i dokładnie mieszamy aby całość się połączyła. Doprawiamy pieprzem. Odkładamy.

Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy ząbek czosnku, szczyptę cukru, sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

Na sos układamy muszle wypełnione farszem z szpinaku i fety.

Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min do zapieczenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.