Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Jagodzianki

Najlepsze domowe jagodzianki!!. Mięciutkie w środku, z dużą ilością jagodowego nadzienia. Rozpływają się w ustach 🙂

13561967_1588986488060430_1974243849_n(1)

Jagodzianki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • -500 g mąki pszennej
  • -15 g świeżych drożdży
  • -1 szklanka mleka (250 ml)
  • -szczypta soli
  • -1 jajko
  • -1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • -pół szklanki cukru
  • -8 g cukru waniliowego
  • Jagodowe nadzienie:
  • -300 g jagód
  • -3 łyżki cukru
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Lukier:
  • -1 szklanka cukru pudru
  • -kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie

Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i zalewamy 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na około 20 minut.

Po tym czasie dodajemy resztę mleka, sól, jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy olej i resztę składników. Zagniatamy miękkie, plastyczne ciasto. Zostawiamy je na około godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości.

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60 g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.

Jagodowe nadzienie:

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Lukier:

Składniki rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji jagodowe lato

Słodkie jagodowe lato

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Reply
    Lena
    13 lipca 2014 at 04:53

    Uwielbiam jagodzianki. Ja jeszcze daję sok z cytryny do jagód, wtedy mają ciekawszy smak 🙂

    • Reply
      Marta
      13 lipca 2014 at 14:24

      Fajny pomysł z tą cytryną. Następnym razem też tak zrobię 🙂

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    13 lipca 2014 at 09:09

    Mniam pyszności

    • Reply
      Marta
      13 lipca 2014 at 14:54

      dziękuję 🙂

  • Reply
    kulinarna148
    13 lipca 2014 at 09:11

    Uwielbiam takie domowe jagodzianki, poezja smaku.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    • Reply
      Marta
      13 lipca 2014 at 14:32

      Ja również, najlepsze drożdżowe bułeczki 😉 Znikają w kilka chwil i smakują wyśmienicie.

  • Reply
    ilovebake.pl
    13 lipca 2014 at 09:38

    W każde lato jagodzianki kuszą swoim wyglądem 🙂

    • Reply
      Marta
      13 lipca 2014 at 14:45

      Co roku są obowiązkowo na mojej liście do zrobienia. Długo czekałam aby dostać w sklepie jagody i w końcu mi się udało 🙂

  • Reply
    Pati252
    14 lipca 2014 at 15:46

    Z taką ilością nadzienia jagodzianki są najlepsze! 🙂
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 😉

  • Reply
    Beata
    18 lipca 2014 at 20:05

    Dziś zrobiłam Twoje jagodzianki są przepyszne. Polecę znajomym Twoją stronę i pozwolimy sobie z niej korzystać. Powodzenia w nowych przepisach

    • Reply
      Marta
      22 lipca 2014 at 09:32

      Cieszę się, że jagodzianki smakowały 🙂 Dziękuję 🙂

  • Reply
    mr konfiturro
    8 sierpnia 2014 at 20:36

    Przepis sprawdził się doskonale:)borówka amerykańska teraz rządzi. Zrobiłem drugą wersję, z kostkami ananasa, fajnie wyszła a że borówka jest delikatniejsza więc doprawiłem go dżemem ananasowym – smacznie wypadł z Gomaru. Po takich nadziewajkach chce się pracować:)

    • Reply
      Marta
      17 sierpnia 2014 at 02:38

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters