Bułki na słodko

Bułeczki z rodzynkami

Maślane bułeczki z dodatkiem rodzynek. Są bardzo smaczne i lekko słodkie w smaku. Idealne dla dzieci jak i dorosłych, na drugie śniadanie i podwieczorek.

Bułeczki z rodzynkamiBułeczki z rodzynkami

Bułeczki z rodzynkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 100

Składniki

  • -35 g świeżych drożdży
  • -1/3 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1 i 1/4 szklanki mleka
  • -60 g masła
  • -600 g mąki pszennej
  • -szczypta soli
  • -2 żółtka
  • -100 g rodzynek
  • Dodatkowo:
  • -białko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

Do miski dodajemy pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i 1/4 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, resztę mleka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Mieszamy dodając rodzynki. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

Formujemy małe, okrągłe bułeczki (mi wyszło 12 sztuk), układamy na blaszce. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    17 listopada 2014 at 18:47

    Chętnie spróbuję na śniadanie do kubka mleka 🙂

    • Reply
      Marta
      18 listopada 2014 at 15:43

      Polecam, są świetne 🙂

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters