Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Drożdżówki z nutellą

Przeglądając szafki w kuchni natknęłam się na słoik z nutellą, którą kupiłam już jakiś czas temu. A że nie jem jej na co dzień (używam tylko do wypieków), postanowiłam zrobić z nią drożdżowe bułeczki. Kiedyś znalazłam fajny przepis na takie bułeczki (spodobał mi się głownie ich kształt) więc zabrałam się za ich wykonanie 🙂
Drożdżówki wyszły bardzo miękkie i puszyste z dużą ilością kremu czekoladowego w środku.
Bardzo fajnie się prezentują, więc następnym razem spróbuję zrobić je również z innym nadzieniem.

Polecam.

bulki_nutella2bulki_nutellabulki_nutella3

Drożdżówki z nutellą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -500 g mąki
  • -25 g świeżych drożdży
  • -70 g cukru
  • -250 ml mleka
  • -1 jajko
  • -50 g masła
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -nutella
  • -1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i jajko. Dobrze wyrabiamy, pod koniec dodając letnie, rozpuszczone masło. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką). Ciasto wyjąć z miski i jeszcze krótko wyrobić, następnie podzielić na 15 kawałków (o wadze ok. 60 g każdy) , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10 x 14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień".

Górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi. Następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry.

Tak przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut.

Odkładamy do przestudzenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Mart
    10 maja 2015 at 18:03

    Jak z nutellą to musi być pyszne <3

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:25

      Były i to bardzo 🙂

  • Reply
    Marzena
    10 maja 2015 at 18:06

    To ja już biegnę 🙂 uwielbiam takie słodkości 🙂

  • Reply
    Maryla
    10 maja 2015 at 18:32

    To wygląda zbyt pysznie :C Moja dieta podupadnie, ale w któryś dzień wypróbuję je:P Wyglądają na warte zachodu, słodkości <3

    afterglowpoint.blogspot.com

    • Reply
      Marta
      10 maja 2015 at 23:24

      Polecam, smakują świetnie 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    10 maja 2015 at 18:37

    Smakowite! I kształt fajny, ja podobnie zwijam ciastka francuskie

  • Reply
    Megly
    11 maja 2015 at 06:45

    Ja wiem, ze może Nutella to nie to samo co prawdziwe masło orzechowe, ale ma taki cudowny smak. No i kojarzy mi się z samymi miłymi chwilami. uwielbiam nutellowe wypieki i sama często pokuszam się o muffiny z nutellą czy nutellową masę. Jednak drożdżówek takich jeszcze nie robiłam. Szkoda, bo wyglądają pięknie i aż by się miało ochotę gryznąć 😉 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    MAPKA
    29 stycznia 2018 at 22:31

    Dzień dobry,
    Właśnie przed chwilą wyciągnięte z piekarnika. Przepis pyszny. Nie nacinałam, córka uformowała kształt podłużnej drożdzówki. Pachnie w całym domu. Spróbowane, przepyszne. Dziękujemy na przepis.

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters