Bułki na słodko/ Desery/ Domowa Piekarnia

Drożdżówki z porzeczką

Drożdżowe bułeczki z porzeczką. Zrobiłam 5 z czarną i 5 z czerwoną porzeczką. Trudno jest mi zdecydować, które smakują lepiej, myślę, że obie wersje są równie pyszne. Są miękkie, puszyste i mocno owocowe. Doskonałe na podwieczorek z szklanką mleka 🙂 Polecam

drozdzowkidrozdzowki2drozdzowki3

Drożdżówki z porzeczką

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • Składniki:
  • -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, u mnie z  Kłos - Pol
  • -20 g świeżych drożdży
  • -3/4 szklanki letniego mleka
  • -3 czubate łyżki cukru
  • -1 jajko
  • -1 żółtko
  • -1/4 łyżeczki soli
  • -60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • Kruszonka:
  • -pół szklanki mąki pszennej
  • -5 łyżek cukru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • -60 g roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • -5 łyżeczek bułki tartej
  • -czerwone i/lub czarne porzeczki
  • -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

Do miski dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/4 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, jajko, żółtko, masło i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu ułożyć po czubatej łyżce porzeczek.

Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Reply
    Obiad gotowy!
    27 lipca 2015 at 13:58

    drożdżówki idealne! uwielbiam szczególnie na ciepło

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:48

      Na ciepło smakują najlepiej 🙂

  • Reply
    karmel-itka
    27 lipca 2015 at 16:14

    ja mam zamiar w weekend zrobić jagodzianki 🙂

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:47

      Jagodzianki też już robiłam, z białym serem 🙂 Niedługo przepis na blogu 🙂

  • Reply
    Marzena
    27 lipca 2015 at 16:25

    Martuś to ja już biegnę, wstawiaj kawkę 🙂

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:46

      W takim razie czekam na Ciebie 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    27 lipca 2015 at 21:39

    Pyszne bułeczki, idealnie wyszły 🙂

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:46

      Dziękuję, takie bułeczki z porzeczkami smakują pysznie 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    28 lipca 2015 at 10:32

    Z tą kruszonką – pychotka!

  • Reply
    gin
    29 lipca 2015 at 14:32

    Ach, chciałabym spróbować obu! 🙂

  • Reply
    Justowa
    20 lipca 2017 at 20:00

    Dziś robiłam i są pyszne!

  • Reply
    Angela
    19 stycznia 2018 at 21:44

    czy zamiast porzeczek mozna dodac inne owoce sezonowe?

  • Reply
    Jani
    13 lipca 2018 at 10:00

    Przepis rewelacyjny ! Bardzo dziękuję ! Jestem zachwycona !

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters