Drożdżowe bułeczki z porzeczką. Zrobiłam 5 z czarną i 5 z czerwoną porzeczką. Trudno jest mi zdecydować, które smakują lepiej, myślę, że obie wersje są równie pyszne. Są miękkie, puszyste i mocno owocowe. Doskonałe na podwieczorek z szklanką mleka 🙂 Polecam
Drożdżówki z porzeczką
Drukuj przepisSkładniki
- Składniki:
- -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, u mnie z Kłos - Pol
- -20 g świeżych drożdży
- -3/4 szklanki letniego mleka
- -3 czubate łyżki cukru
- -1 jajko
- -1 żółtko
- -1/4 łyżeczki soli
- -60 g miękkiego lub roztopionego masła
- Kruszonka:
- -pół szklanki mąki pszennej
- -5 łyżek cukru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- -60 g roztopionego masła
- Dodatkowo:
- -5 łyżeczek bułki tartej
- -czerwone i/lub czarne porzeczki
- -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Do miski dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/4 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, jajko, żółtko, masło i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu ułożyć po czubatej łyżce porzeczek.
Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Obiad gotowy!
27 lipca 2015 at 13:58drożdżówki idealne! uwielbiam szczególnie na ciepło
Marta
28 lipca 2015 at 08:48Na ciepło smakują najlepiej 🙂
karmel-itka
27 lipca 2015 at 16:14ja mam zamiar w weekend zrobić jagodzianki 🙂
Marta
28 lipca 2015 at 08:47Jagodzianki też już robiłam, z białym serem 🙂 Niedługo przepis na blogu 🙂
Marzena
27 lipca 2015 at 16:25Martuś to ja już biegnę, wstawiaj kawkę 🙂
Marta
28 lipca 2015 at 08:46W takim razie czekam na Ciebie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
27 lipca 2015 at 21:39Pyszne bułeczki, idealnie wyszły 🙂
Marta
28 lipca 2015 at 08:46Dziękuję, takie bułeczki z porzeczkami smakują pysznie 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
28 lipca 2015 at 10:32Z tą kruszonką – pychotka!
gin
29 lipca 2015 at 14:32Ach, chciałabym spróbować obu! 🙂
Justowa
20 lipca 2017 at 20:00Dziś robiłam i są pyszne!
Angela
19 stycznia 2018 at 21:44czy zamiast porzeczek mozna dodac inne owoce sezonowe?
Jani
13 lipca 2018 at 10:00Przepis rewelacyjny ! Bardzo dziękuję ! Jestem zachwycona !