Hot dogi z domową bułką, parówką i warzywami. Są proste w wykonaniu, dużo dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te z budki na mieście. Doskonałe do podania na obiad, kolację jak również imprezę.
Hot dogi
Drukuj przepisSkładniki
- Bułki:
- -1,5 szklanki mleka
- -20 g drożdży świeżych
- -1 łyżka cukru
- -1,5 łyżeczki soli
- -650 g mąki pszennej (niecałe 4 szklanki)
- -60 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
- -1 jajko
- Dodatkowo:
- -parówki (dobrej jakości)
- -plastry sałaty
- -pomidor
- -ogórek
- -cebula
- -ketchup, majonez i musztarda np. firmy Kielecki
Przygotowanie
Bułki:
W miseczce i umieszczamy pół szklanki mleka, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, rozczyn z drożdży, sól i jajko. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Umieszczamy w misce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na 10 części. Formujemy z nich podłużne wałeczki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
Odkładamy do przestygnięcia.
Wykonanie:
Bułki nacinamy wzdłuż (nie docinając do końca). W środek wkładamy po listku sałaty, ciepłą parówką a po bokach wciskamy warzywa. Wiech polewamy musztardą, ketchupem oraz odrobiną majonezu.
Smacznego 🙂
16 komentarzy
Słodkie Abstrakcje
25 lipca 2015 at 21:52Oj dawno nie jadłam takich rzeczy.. Wyglądają apetycznie ! 🙂
Marzena
26 lipca 2015 at 11:39Hod doga wieki nie jadłam, na takiego domowego to bym się skusiła 🙂
Marta
28 lipca 2015 at 08:54Domowy najlepszy 🙂
http://cynamon.net.pl
26 lipca 2015 at 14:56Kurczę, już nie pamiętam kiedy jadłam hod-dogi. Chyba wieki 😉 Chętnie bym zjadła jednego od Ciebie 😉
http://cynamon.net.pl
26 lipca 2015 at 14:57hot* 😉
Marta
28 lipca 2015 at 08:54Zapraszam, zrobię również porcję dla Ciebie 🙂 Ja jadam tylko domowe hot dogi 🙂
hagleitner
27 lipca 2015 at 11:50majonez kielecki sprawia, że zjem wszystko, co zostanie nim okraszone 😉
Marta
28 lipca 2015 at 08:53Majonez kielecki wg mnie jest najlepszym majonezem 🙂
napiecyku
27 lipca 2015 at 11:53Taka domowa bułka z dodatkami na pewno przebija hod dogi ze sklepu 🙂
Marta
28 lipca 2015 at 08:48Jak mam jeść hot dogi to tylko domowe 🙂
Monika
28 lipca 2015 at 10:52Właśnie wczoraj przygotowałam je moim domownikom na kolacje:) rewelacja.
Monika
28 lipca 2015 at 10:55Właśnie wczoraj robiłam je moim domownikom:) rewelacja
Marta
31 lipca 2015 at 06:47Super. Najważniejsze, że wszystkim smakowało 🙂
targroch
28 lipca 2015 at 14:12Zdecydowanie coś takiego chce się jeść – od a do zet zrobione samemu. Brawo!
Marta
31 lipca 2015 at 06:46Dziękuję, domowe najlepsze 🙂
Gandalf
20 kwietnia 2016 at 11:11Zaszalalas ! Za kazdym razem gdy nachodzi mnie ochota na zjedzenie czegos nietuzinkowego, zagladam wlasnie tutaj. Wszystko jest naprawde przemyslane i bardzo smaczne Zastanawiam sie teraz tylko co zjem nastepnym razem na miescie bo hot-dogi to tylko w domu.
Pozdrawiam i gratuluje talentu do gotowania. Tak trzymaj !