Bułki/ Domowa Piekarnia/ Domowe wyroby/ Przystawki i przekąski/ Street Food

Hot dogi

Hot dogi z domową bułką, parówką i warzywami. Są proste w wykonaniu, dużo dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te z budki na mieście. Doskonałe do podania na obiad, kolację jak również imprezę.

Hot dogi

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • Bułki:
  • -1,5 szklanki mleka
  • -20 g drożdży świeżych
  • -1 łyżka cukru
  • -1,5 łyżeczki soli
  • -650 g mąki pszennej (niecałe 4 szklanki)
  • -60 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • -1 jajko
  • Dodatkowo:
  • -parówki (dobrej jakości)
  • -plastry sałaty
  • -pomidor
  • -ogórek
  • -cebula
  • -ketchup, majonez i musztarda np. firmy Kielecki

Przygotowanie

Bułki:

W miseczce i umieszczamy pół szklanki mleka, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

W dużej misce mieszamy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, rozczyn z drożdży, sól i jajko. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Umieszczamy w misce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Ciasto dzielimy na 10 części. Formujemy z nich podłużne wałeczki i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.

Odkładamy do przestygnięcia.

Wykonanie:

Bułki nacinamy wzdłuż (nie docinając do końca). W środek wkładamy po listku sałaty, ciepłą parówką a po bokach wciskamy warzywa. Wiech polewamy musztardą, ketchupem oraz odrobiną majonezu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Reply
    Słodkie Abstrakcje
    25 lipca 2015 at 21:52

    Oj dawno nie jadłam takich rzeczy.. Wyglądają apetycznie ! 🙂

  • Reply
    Marzena
    26 lipca 2015 at 11:39

    Hod doga wieki nie jadłam, na takiego domowego to bym się skusiła 🙂

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:54

      Domowy najlepszy 🙂

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    26 lipca 2015 at 14:56

    Kurczę, już nie pamiętam kiedy jadłam hod-dogi. Chyba wieki 😉 Chętnie bym zjadła jednego od Ciebie 😉

    • Reply
      http://cynamon.net.pl
      26 lipca 2015 at 14:57

      hot* 😉

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:54

      Zapraszam, zrobię również porcję dla Ciebie 🙂 Ja jadam tylko domowe hot dogi 🙂

  • Reply
    hagleitner
    27 lipca 2015 at 11:50

    majonez kielecki sprawia, że zjem wszystko, co zostanie nim okraszone 😉

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:53

      Majonez kielecki wg mnie jest najlepszym majonezem 🙂

  • Reply
    napiecyku
    27 lipca 2015 at 11:53

    Taka domowa bułka z dodatkami na pewno przebija hod dogi ze sklepu 🙂

    • Reply
      Marta
      28 lipca 2015 at 08:48

      Jak mam jeść hot dogi to tylko domowe 🙂

  • Reply
    Monika
    28 lipca 2015 at 10:52

    Właśnie wczoraj przygotowałam je moim domownikom na kolacje:) rewelacja.

  • Reply
    Monika
    28 lipca 2015 at 10:55

    Właśnie wczoraj robiłam je moim domownikom:) rewelacja

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:47

      Super. Najważniejsze, że wszystkim smakowało 🙂

  • Reply
    targroch
    28 lipca 2015 at 14:12

    Zdecydowanie coś takiego chce się jeść – od a do zet zrobione samemu. Brawo!

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:46

      Dziękuję, domowe najlepsze 🙂

  • Reply
    Gandalf
    20 kwietnia 2016 at 11:11

    Zaszalalas ! Za kazdym razem gdy nachodzi mnie ochota na zjedzenie czegos nietuzinkowego, zagladam wlasnie tutaj. Wszystko jest naprawde przemyslane i bardzo smaczne Zastanawiam sie teraz tylko co zjem nastepnym razem na miescie bo hot-dogi to tylko w domu.
    Pozdrawiam i gratuluje talentu do gotowania. Tak trzymaj !

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters