Sernik szwarcwaldzki
Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu 🙂
Sernik szwarcwaldzki
Drukuj przepisSkładniki
- Spód:
- -250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (typu Oreo)
- -60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
- Masa serowa:
- -300 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
- -300 g śmietany kremówki 30 %, schłodzonej
- -75 g cukru pudru
- -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- -25 g żelatyny w proszku
- -1/3 szklanki wody, wrzącej
- Dodatkowo:
- -3 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 750 ml wrzącej wody
- -500 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Przygotowanie
Spód:
Ciastka i masło zmiksować w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki). Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej).
W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretka:
Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po stężeniu wylać na wierzch resztę galaretki. (dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki).
Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Smacznego :-).
9 komentarzy
http://cynamon.net.pl
25 lipca 2015 at 13:21Wyszedł idealny! 😉 Bardzo go lubię.
Marta
28 lipca 2015 at 08:55Dziękuję, ja również bardzo lubię ten sernik 🙂
Iza
26 lipca 2015 at 17:10„Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej).W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.”
Wszystko spoko tylko zanim zmiksowałam śmietanę to masa serowa mi zastygła… może jakiś dokładniejszy opis dla laików? 😛
Marta
28 lipca 2015 at 08:52Może żelatyna była za późno dodana do masy i za szybko zastygła? Robiłam te ciasto już 2 razy i nie zdarzyło mi się aby masa tak szybko się ścięła. Śmietankę można ubić szybciej, zanim rozpuścisz żelatynę 🙂
Iza
30 lipca 2015 at 08:30To trzeba było tak odrazu 😉 dzięki 🙂
Marta
31 lipca 2015 at 06:43🙂
Mała
14 lutego 2017 at 10:22Niemal żywcem przepisane z bloga ” moje wypieki”…
Marta
14 lutego 2017 at 11:03Przepraszam, a gdzie jest napisane że to mój autorski przepis? Zresztą pod przepisem jest link do strony z której zaczerpnęłam przepis. Następnym razem proszę czytać uważnie 🙂
Beata
9 marca 2023 at 20:38Wyszło idealne. Goście zachwyceni:)