Drożdżówki z twarogiem z dodatkiem mrożonych borówek. Są miękkie i puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Doskonałe na śniadanie, kolacje, dla dzieci i dorosłych. Polecam 🙂
Drożdżówki z twarogiem
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej
- -40 g drożdży świeżych
- -30 g płynnego miodu
- -2 jajka
- -1 żółtko
- -250 ml mleka
- -70 g masła, roztopionego i przestudzonego
- -szczypta soli
- -łyżka cukru waniliowego
- Nadzienie:
- -300 g sera białego
- -1 żółtko
- - łyżka cukru waniliowego
- -3-4 łyżki cukru
- -2 łyżki budyniu śmietankowego
- -około 6 łyżek borówek amerykańskich (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem waniliowym i miodem. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Do miski dodajemy przesianą mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (około 15 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczka do podwojenia objętości (około 1 godzina).
Po tym czasie ciasto jeszcze krótko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30 minut). Po tym czasie dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, dociskając szklankę dosyć mocno aby pozostała cienka warstwa.
W środek każdej bułeczki nakładamy łyżką masę serową. Na wierzchu układamy po łyżeczce borówek delikatnie wciskając je do środka. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20 minut.
Ciepłe bułeczki możemy dodatkowo polukrować.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
9 lutego 2015 at 13:32Ulubione drożdżówki mojej córci, z jagodami muszą być przepyszne!
domowacukierniaewy.blox.pl
9 lutego 2015 at 19:10Takich drożdżówek nie odmówię 🙂 Pyszne!
Marzena
9 lutego 2015 at 19:54Martuś podrzuć proszę z jedną sztukę 🙂 takie pyszności dzisiaj u Ciebie 🙂
Marta
10 lutego 2015 at 03:39Marzenko zapraszam Cię 🙂 Proszę się częstować 🙂
napiecyku
10 lutego 2015 at 19:00Będą idealne na śniadanie do kubka kawy, ślinka cieknie 🙂
asia3city ?
11 lutego 2015 at 04:23Wyglądają apetycznie.
Paweł z www.lowcakredytow.pl
12 kwietnia 2018 at 11:25Przepis genialny, moje dzieciaki bardzo zadowolone z drożdżówek jak żona zrobiła w weekend 🙂