Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu 🙂
Faworki
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej
- -łyżka spirytusu
- -szczypta soli
- -5 żółtek
- -szklanka kwaśnej śmietany 18 %
- Dodatkowo:
- -olej lub smalec do smażenia
- -cukier puder do obsypania
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto (konsystencja ciasta jak na pierogi). W razie konieczności dodajemy trochę śmietany lub mąki. Uformowane w kulę ciasto odstawiamy przykryte ścierką na 30 minut w temp. pokojowej.
Po tym czasie ciasto dobrze wyrabiamy wałkiem aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować. Wykroić długie prostokąty (10 cm x 3 cm). Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku. Przez nacięcie przewinąć jeden z końców.
Faworki smażymy w głębokim, rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
asia3city ?
11 lutego 2015 at 04:31Panpmiętam jak moja Babcia robiła faworki, były przepyszne. Muszę spróbować je zrobić.