Ciastka/ Tłusty czwartek

Faworki

Faworki są bardzo popularne w okresie karnawału i tłustego czwartku. Są to pyszne, kruche i lekkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Swą delikatność zawdzięczają długiemu ubijaniu wałkiem i odstaniu ciasta przed pieczeniem. Przepis pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu 🙂

FaworkiFaworki

Faworki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -500 g mąki pszennej
  • -łyżka spirytusu
  • -szczypta soli
  • -5 żółtek
  • -szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • Dodatkowo:
  • -olej lub smalec do smażenia
  • -cukier puder do obsypania

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto (konsystencja ciasta jak na pierogi). W razie konieczności dodajemy trochę śmietany lub mąki. Uformowane w kulę ciasto odstawiamy przykryte ścierką na 30 minut w temp. pokojowej.

Po tym czasie ciasto dobrze wyrabiamy wałkiem aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować. Wykroić długie prostokąty (10 cm x 3 cm). Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku. Przez nacięcie przewinąć jeden z końców.

Faworki smażymy w głębokim, rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu na złoty kolor.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    asia3city ?
    11 lutego 2015 at 04:31

    Panpmiętam jak moja Babcia robiła faworki, były przepyszne. Muszę spróbować je zrobić.

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type