Ciastka

Francuskie ciastka z śliwką

Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam.

ciastka_francuskie_z_sliwka3ciastka_francuskie_z_sliwka4ciastka_francuskie_z_sliwkaciastka_francuskie_z_sliwka2

Francuskie ciastka z śliwką

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -ciasto francuskie
  • -15 śliwek
  • -cukier
  • Dodatkowo:
  • -jajko roztrzepane do posmarowania ciasta

Przygotowanie

Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 15 równych prostokątów ( 3 x 5 ). Na każdym kawałku układamy po 2 połówki śliwki, posypujemy cukrem. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    bonapetit2xm
    28 sierpnia 2014 at 16:44

    Na pewno pyszne 🙂 Mama marudzi ze nie ma co robic ze sliwkami to ja juz wiem co zrobie by sie nie marnowaly 🙂

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    • Reply
      Marta
      2 września 2014 at 13:59

      Bardzo dobre! 🙂 Ja w tym roku mam śliwek pod dostatkiem więc staram się wyczarować z nich co rusz to nowego 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters