Oponki serowe
Oponki serowe z białym serem to smak mojego dzieciństwa 🙂 W moim domu często robione były przez moją mamę. Są mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść i rozwałkować ciasto, wykroić krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Z pozostałego ciasta wychodzą równie smaczne kuleczki serowe i nic się nie marnuje 🙂
Oponki
Drukuj przepisSkładniki
- -około 450 g mąki pszennej
- -500 g sera białego
- -200 g kwaśnej śmietany
- -4 żółtka
- -80 g cukru
- -1 opakowanie cukru waniliowego
- -1,5 płaskiej łyżeczki sody
- Dodatkowo:
- -około 1,5 l oleju
Przygotowanie
Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką (mąki używamy jak najmniej aby ciasto pozostało mięciutkie). Dużą szklanką wycinamy kola, w środku każdego wycinamy małe koło za pomocą kieliszka. W garnku lub patelni o szerokim dnie rozgrzewamy olej do temp. około 170 stopni. Oponki smażymy partiami z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Dodatkowo po usmażeniu możemy obsypać je cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Szefowa kuchni
24 listopada 2014 at 15:48Ach, pięknie wyglądają, chyba każdy jadł je w dzieciństwie. :))
Małgosia-napiecyku
24 listopada 2014 at 18:48Te oponki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu, u mnie znikają bez śladu 🙂
Marzena
24 listopada 2014 at 20:21Z chęcią bym teraz zjadła jednego takiego serowego pączusia 🙂 przepis sobie zapisuje, może na tłusty czwartek wypróbuję 🙂
Agnieszka
24 listopada 2014 at 20:23Piękne! Takie puszyste i apetyczne.
Ania
26 lutego 2015 at 17:57A na jakim oleju smażycie? Ja w tym roku testowałam w tłusty czwartek rzepakowo-lniany Golden Drop i jestem zadowolona. Niektórzy mówią, że pączki, oponki, chrusty to najlepiej na kokosowym. Zgadzacie się?
Marta
27 lutego 2015 at 04:33Ja zawsze smażę na oleju rzepakowym 🙂
Gosia
3 lutego 2016 at 19:01Właśnie wypróbowałam ten przepis. Jest znakomity. Gorąco polecam. Oponki są nawet smaczniejsze bez cukru pudru.
Marta
6 lutego 2016 at 22:22Cieszę się, że oponki smakowały 🙂 Pozdrawiam