Dania obiadowe/ Dania z ryb

Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym

Dziś podaję wam przepis na rybę z dodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów (Ponti). Wszystkim domownikom bardzo smakowało 🙂

Dodatkowo chciałabym przedstawić wam moje ostatnie odkrycie pewnego produktu a jest nim: Naturalny sok z cytryn sycylijskich firmy Limmi. Jest to sok wyciśnięty z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości, który został zamknięty w jednej butelce. Dzięki niemu mamy zawsze pod ręką sok z świeżych cytryn. Wystarczy otworzyć butelkę i cieszyć się jego smakiem, jest wygodny w użyciu. Pasuje idealnie do ryb, sałatek, herbaty czy deserów. Produkt dobrej klasy, szczerze polecam.

ryba_szpinakowa2ryba_szpinakowa

Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk)
  • -łyżeczka soku z cytryny (u mnie sok z cytryn sycylijskich Limmi)
  • -3 łyżki przyprawy do ryb
  • -pół łyżeczki papryki ostrej
  • -szczypta pieprzu cytrynowego
  • -4 łyżki oleju
  • -1 łyżka musztardy sarepskiej
  • -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • -2 nieduże cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -500 g szpinaku
  • -4 suszone pomidory (Ponti)
  • -350 ml słodkiej śmietany
  • -50 g sera żółtego
  • -łyżka tymianku
  • -pieprz, sól

Przygotowanie

Filety rybne myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy przyprawę do ryby, pieprz, sól, olej, musztardę i natkę pietruszki. Przekładamy do miski kawałki ryby i dokładnie mieszamy rękami do całkowitego pokrycia filetów marynatą. Odkładamy do lodówki.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy śmietanę i posiekane w kostkę suszone pomidory. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy pieprzem, tymiankiem i delikatnie solą. Dodajemy starty żółty ser i dusimy jeszcze chwilę.

Rybę układamy w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym. Całość zalewamy sosem śmietanowym z szpinakiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika, podajemy.

Ja podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type