Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej

Jeżeli szukacie pomysłu na obiad z wykorzystaniem piersi z kurczaka to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszne roladki z nadzieniem z pesto bazyliowym owinięte w szynkę parmeńską to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również na święta, przyjęcia czy inne imprezy. Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste w środku. Polecam każdemu.

Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • -sól, pieprz, ostra papryka
  • Pesto bazyliowe:
  • -garść liści bazylii
  • -2 ząbki czosnku
  • -sól, pieprz
  • -2 łyżki migdałów (lub innych orzechów)
  • -3 łyżki startego sera
  • -3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo:
  • -opakowanie szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w plastry, następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej, aby ich nie uszkodzić). Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy.

Pesto bazyliowe:

Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki pesto, miksujemy do otrzymania gładkiej masy.

Wykonanie:

Na każdym rozbitym kotlecie rozsmarowujemy po łyżeczce pesto. Mięso zwijamy ściśle w roladki. Każdą roladkę zawijamy dodatkowo w plasterek szynki (tak, aby zakryć łączenie), a następnie smażymy na patelni z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type