Dania mięsne/ Dania obiadowe

Gulasz pieczony w piekarniku

Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Tym razem chciałabym przedstawić Wam wersję gulaszu pieczonego z dużą ilością warzyw. Przygotowany w ten sposób smakuje niezwykle smacznie i aromatycznie. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Mój gulasz upiekłam w glinianym, ręcznie robionym naczyniu do pieczenia o nazwie gjuwecz.

Gulasz pieczony w piekarniku

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 kg łopatki wieprzowej
  • -sól, pieprz
  • -słodka i ostra papryka
  • -ziele angielskie, liście laurowe
  • -olej
  • -500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • -3 czerwone papryki, pokrojone w większą kostkę
  • -1 puszka czerwonej fasoli
  • -1 duży por lub 2 mniejsze, pokrojony w plasterki
  • -1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • -puszka krojonych pomidorów
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -łyżka majeranku
  • -łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy, aby mięso było dokładnie pokryte przyprawami. Patelnię dobrze rozgrzewamy, podsmażamy mięso z każdej strony, aby ładnie się zrumieniło. Przekładamy do dużego garnka glinianego lub naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec gulasz. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy przygotowaną dynię, paprykę, por, ziemniaki, odsączoną z zalewy fasolę, koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów. Wszystko dobrze mieszamy. Dosypujemy jeszcze sól, pieprz i zioła. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do włączonego, ale jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Gulasz pieczemy przez około 1,5 godziny do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Pod koniec możemy zdjąć pokrywę i zapiekać gulasz jeszcze kilka minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Filter by Custom Post Type