Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski

Pieczeń rzymska (klops)

Pieczeń rzymska zwana również klopsem to znane i lubiane danie. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla osób zabieganych i poszukujących pomysłów na szybkie i smaczne obiady 🙂 Pieczeń smakuje na ciepło ale równie dobrze będzie smakować na zimno w formie kanapki. Bułkę tartą zastąpiłam dużą ilością płatków owsianych, które po upieczeniu były zupełnie niewyczuwalne. Dzięki temu danie jest smaczne i dużo zdrowsze 🙂 Polecam zrobić taki obiad w najbliższym czasie zamiast tradycyjnych mielonych 🙂

pieczen2

pieczen

Pieczeń rzymska z warzywami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10

Składniki

  • -1 kg mięsa mielonego (ja użyłam z łopatki wieprzowej)
  • -1 szklanka płatków owianych
  • -2 jajka
  • -około 1 łyżeczki soli
  • -pół łyżeczki pieprzu
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • -łyżka majeranku
  • -1 cebula
  • -1 por
  • -2 duże marchewki
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy warzywa. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajka, warzywa, płatki owsiane, zioła oraz sól i pieprz - do smaku. Wyrabiamy i przekładamy do długiej keksówki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i kroimy na mniejsze części.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Megly
    11 kwietnia 2016 at 18:12

    Pieczeni rzymskiej z porem i marchewką to jeszcze nie jadłam. Sama też często robię klopsy (zwykle klasyczne: mięso, pieprz, sól, czosnek, ewentualnie jajko) i uwielbiam te smaki. Skosztowałabym takiej nowości, a kto wie – może i bym ją pokochała? 😉 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    PrincessDajjal
    12 kwietnia 2016 at 11:21

    Bardzo apetycznie wygląda!:)

  • Reply
    Marzena
    12 kwietnia 2016 at 16:55

    Jejku jak ja dawno nie jadłam takiej pieczeni, dla mnie to smak z dzieciństwa 🙂

  • Reply
    Nn
    13 kwietnia 2016 at 07:05

    Robiłam wczoraj, przepyszna i ekspresowa w wykonaniu, warzywa nadały jej wyjątkowego aromatu a płatki owsiane nie były w ogóle wyczuwalne, polecam!

  • Reply
    Kama
    13 kwietnia 2016 at 11:35

    Faktycznie łatwe do zrobienia 🙂 Nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że pieczeń rzymska jest bardzo trudnym daniem 🙂

  • Reply
    piegusek
    14 kwietnia 2016 at 19:50

    bardzo lubię. jaki u Ciebie kolorowy! wygląda pysznie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type