Dania obiadowe/ Zupy

Chłodnik na botwince

Chłodnik z botwinki to idealne danie na upalne dni. Delikatny i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz.

Chłodnik na botwinceChłodnik na botwince

Chłodnik na botwince

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • - 1 l kefiru
  • -1/2 litra śmietany
  • -1 pęczek botwinki
  • -1 ogórek
  • -kilka rzodkiewek
  • -2-3 ząbki czosnku
  • -1 pęczek koperku
  • -sok z 1/2 cytryny
  • -1/2 łyżeczki cukru
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

Botwinkę dokładnie myjemy. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. 

Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.

Kefir wymieszać ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku. 

Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Search
Generic filters