Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Drobiowe roladki z aromatycznym nadzieniem

Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Wyszły bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić je w plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety panierowane to polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko 🙂

dewolaje_marty

Składniki

  • -2 podwójne piersi
  • -sól, pieprz, ostra papryka
  • -2 garści świeżej bazylii
  • -pół słoika suszonych pomidorów (około 150 g)
  • -2 garści orzechów nerkowca
  • -pół opakowania sera feta (120 g)
  • -pieprz
  • -łyżeczka tymianku
  • Dodatkowo:
  • -mąka do obtoczenia
  • -2 jajka
  • -bułka tarta do obtoczenia
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy. Każdą pierś dzielimy na pół (w ten sposób otrzymamy 4 kawałki), następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej aby ich nie uszkodzić). Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą paprykę. Odstawiamy.

Do miski przekładamy listki bazylii, suszone pomidory, orzechy nerkowca i ser feta. Miksujmy blenderem do lekkiego rozdrobnienia. Doprawiamy.

Na każdym kotlecie układamy przygotowaną pastę. Zwijamy ściśle w roladki, podwijając boki. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Roladki smażymy z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    11 września 2015 at 08:59

    Robię podobne. Uwielbiam smak suszonych pomidorów i fety 🙂 pysznie 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:45

      To tak jak ja, świetne połączenie 🙂

  • Reply
    Potravel
    11 września 2015 at 10:07

    Uwielbiam suszone pomidory, ale jeszcze nimi nie nadziewałam roladek,muszę wypróbować:)

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:44

      Polecam, ja często wykorzystuję suszone pomidory do nadziewania 🙂

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    11 września 2015 at 15:32

    Widać że włożyłaś w nie dużo pracy, ale efekt jest spektakularny, warto było 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:44

      Było warto i to bardzo, roladki wyszły przepyszne 🙂

  • Reply
    napiecyku
    11 września 2015 at 15:33

    Pysznie sie prezentują, z orzechami roladek jeszcze nie jadłam 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:43

      Takie roladki z orzechami bardzo lubię 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    11 września 2015 at 23:37

    Fantastyczne nadzienie 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:40

      Roladki z takim nadzieniem smakują przepysznie 🙂

  • Reply
    Ania
    19 sierpnia 2016 at 20:17

    Czy mogę roladki tylko usmażyć? To danie wydaję się być przepyszne, a nie mam obecnie piekarnika :/

    • Reply
      Marta
      20 sierpnia 2016 at 05:54

      Oczywiście, że można 🙂 musisz tylko dłużej smażyć roladki (najlepiej na mniejszym ogniu aby za szybko się nie przypiekły.

  • Reply
    Marta
    3 lutego 2017 at 15:07

    Czy z tych dwóch podwójnych piersi mają wyjść 4 roladki?

    • Reply
      Marta
      3 lutego 2017 at 16:05

      Z jednej podwójnej piersi wychodzą 4 roladki.

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type