Szaszłyki to obowiązkowe danie na grilla. Ja przygotowałam je z drobiowej kiełbaski, cukinii, cebuli i papryki. Smakują pysznie.
Szaszłyki z kiełbaską, cukinią i papryką
Drukuj przepisSkładniki
- -około 300 g dobrej kiełbasy (ja użyłam drobiowej)
- -1 cukinia
- -1 papryka
- -2 nieduże cebule
- -sól, pieprz
- -słodka papryka, zioła prowansalskie
- -olej
- -ketchup i musztarda
Przygotowanie
Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalać na grillu.
Cukinię i kiełbasę kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kawałki. Przekładamy wszystko do miski, posypujemy solą, pieprzem, słodką papryka i ziołami. Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.
Na patyczki nadziewamy naprzemiennie warzywa z kiełbaską. Grillujemy z każdej strony aż warzywa i kiełbaska się przyrumienią.
Podajemy z ketchupem i musztardą.
Z podanych składników wyszło mi 9 szaszłyków.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Obiad gotowy!
10 lipca 2015 at 16:35od pewnego czasu już przymierzam się do szaszłyków z kiełbasą. Właśnie takich jak Twoje – z warzywami, ładnie przypieczonych. Już je uwielbiam:)
Marta
15 lipca 2015 at 10:08Z dodatkiem warzyw smakują mi najlepiej 🙂
napiecyku
10 lipca 2015 at 16:40Zawsze się sprawdzą na domowych imprezach, wyglądaja smacznie 🙂
Marta
15 lipca 2015 at 10:14To prawda, lubię je przygotowywać nie tylko na imprezy ale również na kolację 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
10 lipca 2015 at 22:34Szaszłyki z grilla bardzo lubię, szczególnie w kombinacji z warzywami tak jak u Ciebie 🙂
Marta
15 lipca 2015 at 10:16U mnie warzywa muszą być obowiązkowo na grillu 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
11 lipca 2015 at 07:23Zdecydowanie moje smaki, pychotka!
Marzena
12 lipca 2015 at 18:47Uwielbiam 🙂 też ostatnio u mnie królują 🙂
http://cynamon.net.pl
15 lipca 2015 at 10:44Piękne te szaszłyki. Aż się proszą o zjedzenie 😉
annas
28 lipca 2022 at 15:19Do tego jeszcze plasterki boczku wędzonego-uwielbiam