Zapraszam wszystkich miłośników kokosu na pyszne ciasto bez pieczenia o nazwie Raffaello. Ciasto łączy w sobie słone krakersy i masę budyniowo – kokosową. Jest bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.
Rafaello
Drukuj przepisSkładniki
- -2-3 duże paczki solonych prostokątnych krakersów typu Lajkonik
- -1 l mleka
- -2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -3/4 szklanki cukru
- -1 cukier waniliowy
- -200 g masła
- -150 g wiórków kokosowych do masy + 50 g do posypania
Przygotowanie
Mleko przelewamy do garnka odlewając pół szklanki do miseczki. Do odlanego mleka dodać budynie oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Zrobić budyń. Ostudzić.
Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Zmiksować, dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwy po kolei:
-warstwę krakersów
-krem
-warstwę krakersów
-krem
-warstwę krakersów
-krem
-50 g wiórek kokosowych
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Szefowa kuchni
26 listopada 2014 at 08:39Od tego ciasta zaczynałam swoją kulinarną przygodę. :)) Zawsze mi smakuje.
Marzena
26 listopada 2014 at 13:00Uwielbiam to ciacho 🙂
Marta
26 listopada 2014 at 16:20Ja również, smakuje pysznie 🙂
gin
27 listopada 2014 at 16:06Wygląda zachwycająco 🙂
Dieta moja pasja.
6 stycznia 2015 at 09:05Pamiętam gdy robiłam je pierwszy raz, miałam na twarzy grymas….gdzie to może smakować? Oj bardzo, bardzo się myliłam. Ciasto jest rewelacyjne 🙂