Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta z owocami/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik malinowy

Wspaniały sernik z malinami! Smakuje wyśmienicie 🙂 Jest bardzo lekki, mocno owocowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jakimś cudem zostały wam maliny w zamrażalce koniecznie go zróbcie, nie pożałujecie 🙂 Zniknie z blaszki zanim się obejrzycie 🙂

 

sernik_malinowysernik_malinowy4sernik_malinowy2sernik_malinowy3

Sernik malinowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Spód:
  • -200 g pokruszonych biszkoptów lub herbatników
  • -100 g masła, rozpuszczonego
  • Masa serowa:
  • -750 g twarogu sernikowego
  • -200 g cukru pudru
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -4 łyżki żelatyny
  • -300 ml śmietany kremówki 30 %
  • -400 g malin (mogą być mrożone, należy je wcześniej rozmrozić)
  • Dodatkowo:
  • -1 galaretka czerwona (u mnie truskawkowa)
  • -150 g malin

Przygotowanie

Spód:

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty lub herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy je do tortownicy, wyrównujemy i dokładnie dociskamy do spodu formy.

Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (1/3 masy odkładamy do drugiej miski).

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, połowę dodajemy do masy, mieszamy.

Białą masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia, na około 30 minut.

Maliny miksujemy blenderem (jeśli chcemy, pestki możemy przetrzeć przez sitko, ja tego nie robiłam).

Do pozostałej masy serowej dodajemy zmiksowane maliny, mieszamy.

W miseczce rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki żelatyny w 100 ml wrzątku. Studzimy. Dodajemy do masy malinowej, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą śmietanę kremówkę, mieszamy. Gotową masę malinową delikatnie wylewamy na stężałą masę serową.

Ponownie wstawiamy do lodówki, do stężenia.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Dodajemy do niej zmiksowane maliny, mieszamy. Odstawiamy do stężenia.

Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch ciasta.

Dobrze schładzamy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    27 marca 2015 at 21:34

    Ile ja bym teraz oddała za kawałek takiego serniczka, wygląda cudownie!

  • Reply
    beti
    28 marca 2015 at 18:32

    Cudny ten serniczek 🙂

    • Reply
      Marta
      31 marca 2015 at 21:03

      Dziękuje, sernik smakuje przepysznie 🙂

  • Reply
    Obżarciuch
    29 marca 2015 at 17:11

    bardzo smaczny sernik, te maliny przypominaja mi słoneczne lato 🙂

  • Reply
    wedelka
    29 marca 2015 at 23:42

    Cudowny 🙂

    • Reply
      Marta
      31 marca 2015 at 21:20

      To samo powiedzieli ci, którzy go próbowali 🙂

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    31 marca 2015 at 11:03

    Wygląda obłędnie!

    • Reply
      Marta
      31 marca 2015 at 21:15

      Dziękuje, tak również smakował 🙂

  • Reply
    Angelika
    3 kwietnia 2015 at 16:52

    Wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. W święta na pewno zaskoczę bliskich pysznym sernikiem malinowym.

    • Reply
      Marta
      4 kwietnia 2015 at 00:23

      To super, że sernik się udał i posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Agnieszka
    27 maja 2016 at 13:51

    czy dół ciasta można podpiec, schłodzić i potem robić wszystko jak w przepisie?
    🙂 robiłam z ciasteczkami owsianymi i jakoś tak rzadko wyszło:(

  • Reply
    Natalia
    21 czerwca 2016 at 12:08

    Czy zamiast malin mogą być truskawki

  • Reply
    Kamila
    28 września 2016 at 14:58

    Jaki twaróg sernikowy Pani poleca

    • Reply
      Marta
      28 września 2016 at 15:57

      Twaróg z Piątnicy jest jak dla mnie najlepszy 🙂

  • Reply
    Kamila
    28 września 2016 at 16:10

    Proszę napisać jeszcze, czy to ma być twaróg w tzw wiaderku czy twaróg tłusty/półtłusty trzykrotnie mielony?

    • Reply
      Marta
      28 września 2016 at 17:29

      W tym przypadku lepiej sprawdzi się twaróg w wiaderku (Piątnica).

  • Reply
    Ewelina
    15 listopada 2016 at 21:43

    A czy maliny należy wczesnej rozmrozic? Czy można mrożone zblendowac?

    • Reply
      Marta
      15 listopada 2016 at 22:49

      Należy wcześniej rozmrozić:-)

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type