Dania obiadowe/ Zupy

Zupa brokułowa

Pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym. Z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera. Zdrowa, kolorowa i aromatyczna. Doskonała na lekki i rozgrzewający obiad. Polecam! 🙂

Zupa brokułowa

Drukuj przepis
Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 60

Składniki

  • -około 3-3,5 l wody
  • -1 ćwiartka z kurczaka
  • -sól, pieprz do smaku
  • -3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • -kawałek selera
  • -2 marchewki
  • -1 pietruszka
  • -4 ziemniaki
  • -1 brokuł
  • -200 g serka topionego śmietankowego
  • -2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ćwiartkę z kurczaka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z bulionu i odkładamy na talerz. Seler, jedną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Drugą marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do bulionu. Gotujemy. W między czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki (większe kawałki dzielimy na mniejsze części). Brokuły dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Megly
    16 października 2017 at 12:12

    Same najlepsze pyszności tu u Ciebie widzę!
    Ach, Ty masz zawsze rewelacyjne pomysły jeśli chodzi o takie dania.
    Zupka zdrowa i smaczna.
    Pozdrowionka poniedziałkowe 🙂

  • Reply
    Anna
    16 października 2017 at 13:00

    Czym mogę zastąpić serki topione?

    • Reply
      Marta
      16 października 2017 at 19:16

      Można pominąć.. ale to już nie będzie ten sam smak. Ewentualnie można dodać trochę śmietanki.

  • Reply
    lexas19
    17 października 2017 at 11:39

    Już chyba wiem co dziś na obiad :D:D:D

  • Reply
    czyjtonumer.net
    19 października 2017 at 18:13

    Wygląda bardzo smacznie 🙂

  • Reply
    Maciek
    27 października 2017 at 08:03

    Dzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne
    Będzie trzeba się za niego zabrać 🙂 mniam mniam

    Pozdrawiam
    Maciek

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type