Ciasta/ Ciasta bez pieczenia

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country to ciasto inspirowane znanymi batonikami o tej samej nazwie. Proste, szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia, a co najważniejsze – przepyyszne! 🙂 Idealne na każdą okazję dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbujcie przepis, najlepiej jak najszybciej 🙂

 

Ciasto Kinder Country

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • Masa biała:
  • -300 g śmietanki kremówki 30 %
  • -250 g serka mascarpone
  • -150 g białej czekolady
  • -3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie (chrupki typu Kangus)
  • Masa czekoladowa:
  • -200 ml śmietany kremówki 30 %
  • -150 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej)
  • Dodatkowo:
  • -około 200 g herbatników

Przygotowanie

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Spód wykładamy herbatnikami.

Masa biała:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy. Do masy dodajemy około 2,5 szklanki preparowanej pszenicy (resztę odkładamy do dekoracji) i dokładnie łączymy całość. Masę wykładamy na spód z herbatnikami. Wyrównujemy i na wierzch wykładamy kolejną warstwę herbatników.

Masa czekoladowa:

Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywny krem, dodajemy do niej cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Masę mieszamy i wykładam na herbatniki.

Wierzch ciasta posypujemy pozostała pszenicą. Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz