Bułki na słodko/ Ciastka/ Domowa Piekarnia

Drożdżowe paluchy z białym serem

Pyszne bułeczki z białym serem. Są puszyste, lekkie i mega smaczne. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy, dla dzieci jak i dorosłych. Polecam 🙂

Drożdżowe paluchy z białym seremDrożdżowe paluchy z białym serem

Drożdżowe paluchy z serem

Drukuj przepis

Składniki

  • -300 g mąki pszennej
  • -25 g drożdży
  • -150 ml mleka
  • -30 g cukru
  • -1 opakowanie cukru waniliowego
  • -40 g masła
  • -2 żółtka
  • -szczypta soli
  • Masa serowa:
  • -250 g twarogu
  • -70 g cukru pudru
  • -1 cukier waniliowy
  • -1 żółtko
  • -łyżeczka soku z cytryny
  • -skórka otarta z połowy cytryny
  • Dodatkowo:
  • -cukier puder do posypadania

Przygotowanie

W misce umieszczamy drożdże, dodajemy cukier i cukier waniliowy, Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do spienianie się drożdży. W między czasie rozpuszczamy masło. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, żółtka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Masa serowa:

W misce ugniatamy widelcem twaróg . Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtko, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Na połowię ciasta rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową ciasta. Delikatnie przyciskamy. Nowo powstały prostokąt tniemy od krótszego boku na paski (mi wyszło 8). Każdy z nich skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki ostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.

Upieczone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    27 października 2014 at 09:17

    Ale ja lubię takie buły. A tu jeszcze domowe, mniam. Zabieram przepis i jedną bułę do kawki 🙂

    • Reply
      Marta
      28 października 2014 at 10:40

      Proszę, częstuj się 🙂 Są doskonałe 🙂

  • Reply
    Kuchnia Czarów
    27 października 2014 at 20:44

    takie paluchy zostały chyba stworzony właśnie dla mnie 😉 do tego mój TŻ nie znosi białego sera więc nie musiałabym się martwić, że ktoś mi je zje! 🙂
    pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      28 października 2014 at 10:42

      Polecam zrobić. Są pyszne, najlepiej smakują zaraz po upieczeniu 🙂

  • Reply
    Beata
    28 października 2014 at 20:43

    Cudny przepis, niebawem go wypróbuję?.

  • Reply
    gin
    28 października 2014 at 23:25

    Mmm, fantastyczne 🙂

  • Reply
    Ania
    4 listopada 2019 at 12:25

    Boziu ale to musi być smaczne 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters