Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Ślimaczki z makiem

Ślimaczki z makiem

Ślimaczki z makiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • -450 g mąki pszennej
  • -14 g drożdży świeżych
  • -180 ml mleka
  • -2 jajka
  • -60 g masła, roztopionego
  • -100 g cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • -500 g masy makowej
  • -pół szklanki dżemu truskawkowego ( ja dałam konfiturę różaną)
  • - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • Lukier:
  • sok z cytryny + cukier puder

Przygotowanie

Zrobić rozczyn z drożdży. Do miski wsypać mąkę,dodać rozczyn oraz resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Wysmarować dżemem. Na dżem rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). 

Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu polukrować.

Smacznego 🙂

Przepis posiadam z "moje wypieki".

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Search
Generic filters