Ciastka

Kruche ciasteczka z jabłkami

Wczoraj upiekłam pyszne ciastka z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym. Są bardzo kruche i miękkie w środku, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Dzień wcześniej należy przygotować ciasto i wstawić je na noc do lodówki, dzięki temu ciastka będą wystarczająco kruche. Następnego dnia wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wycinać krążki, zawijać w nie jabłka i piec. I ciastka gotowe. Mają tylko jedną wadę, szybko znikają z talerza 🙂

Kruche ciasteczka z jabłkami

Kruche ciasteczka z jabłkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -350 g mąki pszennej
  • -200 g masła
  • -15 g świeżych drożdży
  • -1 łyżka cukru
  • -100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • -3 żółtka
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -około 0,5 kg jabłek
  • -cukier puder po posypania

Przygotowanie

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem. Dodać drożdże roztarte wcześniej z łyżką cukru, śmietanę, żółtka oraz sól. Wyrobić szybko ciasto formując je w kulę. Przełożyć do miski, przykryć folią i odłożyć do lodówki na noc.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 4 mm i wycinać krążki szklanką (jak na pierogi).

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na 8 równych części.

Na każdym krążku ułożyć kawałek jabłka i złożyć na pół, sklejając boki (nie zaklejamy całego pierożka).

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 175 stopni na złoty kolor przez około 20-25 minut.

Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    18 września 2014 at 20:20

    Jakie cudne i uśmiechnięte ciasteczka 🙂 super pysznie wyglądają 🙂 zjadłabym takie 🙂 pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      19 września 2014 at 14:37

      Są bardzo smaczne a co najważniejsze szybkie do zrobienia. Wysyłam kilka na spróbowanie 🙂

  • Reply
    wedelka
    18 września 2014 at 21:21

    Robiłam jakiś czas temu podobne, tyle, że ciasto nie było na drożdżach. Fajnie się prezentują 🙂

    • Reply
      Marta
      19 września 2014 at 14:39

      Z dodatkiem drożdży wychodzą delikatne i puszyste. W smaku przypominają mi rogaliki. Dziękuję 🙂

  • Reply
    Sybilla
    31 października 2014 at 03:12

    Mam tylko suche drozdze.
    Jak przeliczyc ich ilosc ze swiezych?

  • Reply
    Sybilla
    31 października 2014 at 03:14

    Czy drozdze suche maja taka sama wartosc jak swieze?
    Jaka roznica?
    Mam tylko drozdze suche.

    • Reply
      Marta
      31 października 2014 at 07:02

      Nie, drożdży świeżych daje się zawsze dwa razy tyle co suszonych. W przepisie podane jest 15 g drożdży świeżych więc musisz dodać 7 g drożdży suszonych 🙂 pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.