Ciastka/ Desery

Kokosowe pralinki bounty

Kokosowe pralinki to nic innego jak znane batoniki bounty ze sklepowych półek. Są miękkie w środku  i mega kokosowe.  Dodatkowo oblane są mleczną czekoladą. Robi się je bardzo szybko. Polecam, smakują dużo lepiej niż ze sklepu.

bounty_kulkabounty_kulka2bounty

Kokosowe pralinki bounty

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -200 g wiórków kokosowych
  • -100 ml śmietany kremówki
  • -70 g cukru pudru
  • -70 g masła
  • -opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
  • Dodatkowo:
  • -200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie

Do miski wsypać wiórki kokosowe, dodać cukier puder i wymieszać. W małym garnuszku podgrzać śmietanę i masło, aż masło się rozpuści. Przelać do miski z wiórkami kokosowymi, dodać aromat i wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Masę można przed formowaniem schłodzić w lodówce przez około 30 minut, dzięki czemu lepiej będzie można formować kulki. Uformowane kulki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową i schłodzić przez minimum godzinę w lodówce.

Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier i wstawić do lodówki aby czekolada stwardniała.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Ania
    27 października 2016 at 21:43

    Witam, czy można w przepisie pominąc masło ?:)

    • Reply
      Marta
      2 listopada 2016 at 09:44

      Nie można.

  • Reply
    Sylwia
    12 listopada 2017 at 11:31

    Czy zamiast wiórek może być użyta pulpa kokosowa pozostała po mleku kokosowym zrobionym z wiórek?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters