W takie upalne dni jak dziś nie ma nic lepszego niż zimne lody. Domowe, swojej roboty, o smaku malinowym. Proste do wykonania, bez użycia maszyny do lodów. Dzień wcześniej należy przygotować malinowy curd i schłodzić go w lodówce. Następnego dnia wymieszać z ubitą śmietaną kremówką, wstawić do zamrażalki i gotowe. Po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Przepis na lody znalazłam tutaj.
Lody malinowe
Drukuj przepisSkładniki
- Malinowy curd
- -250 g malin, świeżych lub mrożonych
- -2 łyżki soku z cytryny
- -2 duże jajka
- -2 żółtka
- -70 g drobnego cukru do wypieków
- -80 g masła
- Składniki na lody:
- -250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- -malinowy curd, schłodzony (całość)
- -opcjonalnie - maliny
Przygotowanie
Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać malinowe puree. Przestudzić.
Malinowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Lody:
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i ubić na sztywno, pod sam koniec miksowania dodając całą porcję (1,5 szklanki) schłodzonego malinowego curdu. Zmiksować do połączenia i otrzymania gęstego kremu (uważając, by krem się nie zwarzył, nie miksować bardzo długo).
Przygotowaną mieszankę przełożyć do płaskiego pojemniczka z pokrywką i zamrozić. Po 4 - 5 godzinach lody są zazwyczaj gotowe. Po nocy twardnieją, trzeba je wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem.
Smacznego :-).
1 Komentarz
gin
29 lipca 2014 at 22:54Właśnie sorbetiera kręci mi lody malinowe… Pyszności 🙂