Ostatnio na moim blogu królują przepisy na ciasta z wiśniami. A to dlatego, że bardzo lubię wiśnie i trzeba się nimi cieszyć póki trwa na nie sezon. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne ciasta i desery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą. I właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można zrobić również z innymi owocami.
Ciasto z wiśniami i nutellą
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie sucharków najlepiej tych bez cukru
- -350 g nutelli
- -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- -400 g serka waniliowego homogenizowanego typu Danio
- -25 g żelatyny
- -2 galaretki wiśniowe
- -około 0,5 kg wiśni
Przygotowanie
Sucharki rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej blenderem). Dodajemy nutellę i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy (24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i dokładnie ugniatamy na płasko. Odkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia aby nie było grudek, odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec serki waniliowe, delikatnie mieszamy.
Gdy żelatyna ostygnie ale będzie jeszcze płynna dodajemy ją cienkim strumieniem do masy (można również przed jej dodaniem wymieszać żelatynę z małą ilością masy i dopiero wtedy dodać do reszty).
Masę wykładamy na przygotowany spód i odstawiamy do stężenia.
Wiśnie drylujemy i układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego 🙂
23 komentarze
Smakowisko
29 lipca 2014 at 13:36Wygląda pysznie, lubię takie ciasta.
gin
29 lipca 2014 at 20:10Wygląda cudnie 🙂
Też bardzo lubię wiśnie, tutaj niestety nie można ich kupić…
Katarzyna
26 kwietnia 2016 at 13:42Czy używając mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić??w jednym z Pani przepisów używa Pani mrożonych porzeczek, które bez rozmrażania trafiają pod galaretkę.Czy owoce nie puszczą soków??Dziękuję za pomocne rady:)
Marta
26 kwietnia 2016 at 15:02Mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażamy. Dodajemy je do tężejącej galaretki, która szybciej nam stężeje.
Julia
17 czerwca 2016 at 14:51Czy zamiast wiśni możemy dac czeresnie ?
Marta
20 czerwca 2016 at 07:22Myślę, że tak 🙂
Zana
14 czerwca 2017 at 13:26Jaką wielkość blachy Pani proponuje na tą ilość składników??
Marta
14 czerwca 2017 at 14:24Wielkość podana w przepisie 😉 Tortownica o średnicy 24-26 cm.
Magda
26 marca 2018 at 08:00Witam, czy można użyć jogurtów naturalnych zamiast śmietany? Pozdrawiam
Marta
26 marca 2018 at 08:17Myślę, że tak 😉
Sylwia
30 czerwca 2018 at 17:35Kupiłam paczkę sucharków 450 g, mam dać całą czy to jakaś większa paczka?
Marta
30 czerwca 2018 at 18:04Wydaje mi się, że moja paczka miała 280 g, proszę więc dać mniej sucharków.
Ola
3 lipca 2018 at 14:19A jeśli mam tortownicę o średnicy 29 cm to mogę jej użyć?
MrsDżoana
11 lipca 2018 at 12:26A jaki procent powinna mieć śmietanka??
Marta
16 lipca 2018 at 22:1930 lub 36 %
aga
13 lipca 2018 at 10:36A czy nadadzą się wiśnie z nalewki?
Marta
16 lipca 2018 at 22:17Niestety nie.
Dorota
17 marca 2019 at 09:15Spod wyszedł trochę sypki, może za mało tej butelki?
Dorota
17 marca 2019 at 09:16Nutelli tak miało byc
Indiana
19 lutego 2021 at 12:05Ja jeszcze do spodu dodaje płatki migdałowe.
Hania
17 sierpnia 2021 at 20:32Witam. Czy zamiast żelatyny mogę dać galaretkę? I jeśli chciała bym zrobić w blaszce nie w tortownicy to jakie wymiary blachy?
Ola
22 lipca 2023 at 11:04Dalam 280g sucharkow na 350 g nutelli i niestety spod byl sypki jak piach. Ciasto nie trzymalo sie dna blaszki 🙁 miało byc dla gosci. Nastepnym razem spróbuję dac ok. 200g sucharkow na 350 g nutelli.
Ilona
26 kwietnia 2024 at 22:03Ja dałam paczkę 220g i wyszedł idealny, jak plastelina, zobaczymy jak stężeje. Kiedyś spód przy krojeniu rozsypywał się