Schab z szynkowara
To moja kolejna domowa wędlina wykonana w szynkowarze. Tym razem zrobiłam schab, który wyszedł bardzo smaczny – kruchy i miękki w środku. Gorąco polecam 🙂
Schab zrobiłam w szynkowarze od Tradismak.
Schab z szynkowara
Drukuj przepisSkładniki
- -700 g schabu
- -1 łyżeczka soli peklowej Tradismak
- -2 łyżki majeranku
- -1 łyżka przyprawy Dobry Smak Szeherezada
- -pieprz
- -0,5 łyżeczki koncentratu chilli od Proeco (lub pół łyżeczki ostrej papryki w proszku)
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, przygotowaną mieszanką nacieramy mięso z każdej strony. Przekładamy do szynkowara i ugniatamy. Przykrywamy pokrywką i domykamy klamrę. Wkładamy szynkowar do lodówki na 12 godzin.
Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Układamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Gotujemy w temperaturze 70 stopni przez 1,5 godziny.
Po tym czasie szynkowar wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowara, kroimy.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Ola in the kitchen
27 sierpnia 2015 at 20:35Wygląda bardzo apetycznie! 😀