Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Śniadania i kolacje

Schab z szynkowara

To moja kolejna domowa wędlina wykonana w szynkowarze. Tym razem zrobiłam schab, który wyszedł bardzo smaczny – kruchy i miękki w środku. Gorąco polecam 🙂

Schab zrobiłam w szynkowarze od Tradismak.

szynkowar2szynkowar

Schab z szynkowara

Drukuj przepis

Składniki

Przygotowanie

Schab myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, przygotowaną mieszanką nacieramy mięso z każdej strony. Przekładamy do szynkowara i ugniatamy. Przykrywamy pokrywką i domykamy klamrę. Wkładamy szynkowar do lodówki na 12 godzin.

Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Układamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Gotujemy w temperaturze 70 stopni przez 1,5 godziny.

Po tym czasie szynkowar wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowara, kroimy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Ola in the kitchen
    27 sierpnia 2015 at 20:35

    Wygląda bardzo apetycznie! 😀

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type