Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Najlepszy przepis na sernik wiedeński – czyli sernik bez kruchego spodu, z dużą ilością sera :-). Jest kremowy, wilgotny i delikatny jak chmurka :-). Udekorowany czekoladą i płatkami migdałowymi. Doskonały na każdą okazję!

Sernik wiedeński

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 kg zmielonego twarogu (najlepiej 3 razy)
  • -5 jajek
  • -1 szklanka cukru (220 g)
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -200 g miękkiego masła
  • -2 budynie waniliowe (proszki)
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -skórka otarta z cytryny
  • Dodatkowo:
  • -rodzynki (wg uznania)
  • -100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką)
  • -płatki migdałowe

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrami w misce nad garnkiem z gorącą wodą na jasny i puszysty krem. Miskę zdejmujemy z garnka, lekko studzimy. Następnie ucieramy dodając stopniowo masło, aż do połączenia. Dodajemy proszki budyniowe, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny - mieszamy. Stopniowo dodajemy twaróg. Ucieramy do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, pod koniec dodajemy rodzynki.

Masę przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem (wymiary 26 cm).

Sernik pieczemy w temp. 180 stopni przez 60 minut. Studzimy w otwartym piekarniku, następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy ją na wierzch schłodzonego ciasta. Posypujemy płatkami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Megly
    29 lutego 2016 at 20:29

    Jak on świetnie wygląda? Idealny do podania gościom, ale nie tylko. Sama też z wielką chęcią bym zjadła taki smakołyk w chwilach słabości, gdy mam ochotę na słodycze. A te migdały na wierzchu. Kocham właśnie takie pyszności z migdałowymi płatkami. Pięknie to wygląda, a jak smakuje 🙂 Pamiętasz jeszcze starą, blogową znajomą? 🙂 Wróciłam na dobre do blogowania i wreszcie także do odwiedzania blogowych znajomych i czerpania z ich inspirujących przepisów pełnych zapachów i smaków. Pozdrowionka! 🙂

    • Reply
      Marta
      3 marca 2016 at 16:14

      Pewnie, że Cię pamiętam 🙂 Bardzo się cieszę, że do nas wróciłaś 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Hrabina w kuchni
    1 marca 2016 at 20:02

    Wprost idealny! U mnie najczęściej wiedeński z brzoskwiniami.

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    2 marca 2016 at 00:14

    Idealnie wygląda, ja wolę jednak bez rodzynek 😉

  • Reply
    Michał
    2 marca 2016 at 12:28

    Ja również nie dodaję rodzynek ? lubię je, ale nie pasują mi do ciasta. Ale nawet bez nich sernik wyszedł rewelacyjnie!

    • Reply
      Marta
      2 marca 2016 at 15:27

      U mnie rodzynki muszą być obowiązkowo bo bardzo je lubimy w cieście 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.