Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Makarony

Lasagne

Lasagne

Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się na rodzinny obiad, jest pyszna i syta. Jestem pewna że Wam również posmakuje, przygotowuje ją dosyć często dla moich domowników, aż dziw że jeszcze jej nie umieściłam na blogu 🙂 W tej chwili naprawiam swój błąd i dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na to danie.

PS: Czy wiecie że ta potrawa sięga aż czasów rzymskich i to prawdopodobnie oni są autorami tej potrawy. Sama nazwa nawiązuje do słów Lasana, Lasanum, które oznaczały wazon, pojemnik, gar. Taka ciekawostka 🙂

Składniki

  • -opakowanie makaronu typu lazania
  • -1 kg mięsa mielonego
  • -1 łyżeczka słodkiej papryki
  • -pół łyżeczki ostrej papryki
  • -łyżeczka soli
  • -około 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • -4 ząbki czosnku
  • -2 cebule
  • -2 marchewki
  • -po łyżeczce bazylii i oregano
  • -500 ml sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -pół puszki kukurydzy
  • Sos beszamelowy:
  • -2 łyżki masła
  • -2 łyżki mąki pszennej
  • -600 ml mleka
  • -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Dodatkowo:
  • -100 g sera żółtego

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni z dodatkiem oleju smażymy cebulę z marchewką. Do warzyw dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy i po chwili dodajemy mięso mielone. Smażymy około 15 minut (lub do momentu aż mięso nie będzie surowe). Po tym czasie dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Dodajemy również bazylię, oregano i kukurydzę. Smażymy na średnim ogniu bez przykrycia około 10 minut. Studzimy.

Sos beszamelowy:

W niedużym garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy energicznym ruchem (najlepiej rózką kuchenną). Smażymy chwilę a następnie wlewamy porcjami mleko cały czas mieszając. Dodajemy wszystkie przyprawy i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Jeżeli sos zgęstnieje możemy dodać trochę mleka i wymieszać.

Wykonanie:

Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarowujemy kilka łyżek sosu beszamelowego. Na nim układamy plastry makaronu, który przykrywamy mięsem mielonym. Nakładamy kolejną warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym i układamy kolejną warstwę mięsa. Przykrywamy makaronem, smarujemy sosem beszamelowym i układamy mięso.

Postępujemy tak do chwili wykorzystania wszystkich składników, ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem beszamelowym.

Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ją około 50 minut. W połowie czasu lazanię możemy przykryć folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, wierzch posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy.

Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka minut. Kroimy ostrym nożem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    Megly
    2 marca 2016 at 15:34

    Super. Właśnie mi przypomniałaś, że już całe wieki nie jadłam takiej smacznej, prawdziwej, domowej lazanii. Przepis jak się patrzy 🙂 Jest z nią troszkę pracy, ale dla tego efektu naprawdę warto. Pozdrowionka 🙂

    • Reply
      Marta
      3 marca 2016 at 16:18

      Pewnie, że warto bo smakuje pysznie! 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Magda
    2 marca 2016 at 15:47

    Pyszne danie na które ciągle brakuje mi czasu 🙂
    Pozdrawiam,
    M

    • Reply
      Marta
      3 marca 2016 at 16:17

      Zachęcam znaleźć trochę czasu i przygotować taką lasagne w swojej kuchni. Doskonale się odgrzewa i mrozi także może starczyć na kilka obiadów 🙂
      Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    lol
    3 marca 2016 at 08:40

    Lazania bez groszku to nie lazania :/

  • Reply
    Marzena
    3 marca 2016 at 17:54

    Bardzo lubię to danie 🙂 i przygotowuje na wiele sposobów 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    4 marca 2016 at 00:30

    Bardzo lubimy :))

  • Reply
    Ewka
    7 marca 2016 at 13:37

    Mi lazania kojarzy się głównie z Garfieldem 😀 Ale sama czasem robię i wychodzi pysznie 😉

  • Reply
    Agnieszka - Polska Zupa
    8 marca 2016 at 10:04

    Bardzo lubię, ale nie często robię. Nabrałam na nie ochoty 🙂

  • Reply
    zz
    16 stycznia 2017 at 17:31

    Czy makaron najpierw podgotować czy od razu taki suchy przekładać?

    • Reply
      Marta
      16 stycznia 2017 at 18:19

      Układamy suchy makaron.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters