Lasagne
Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się na rodzinny obiad, jest pyszna i syta. Jestem pewna że Wam również posmakuje, przygotowuje ją dosyć często dla moich domowników, aż dziw że jeszcze jej nie umieściłam na blogu 🙂 W tej chwili naprawiam swój błąd i dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na to danie.
PS: Czy wiecie że ta potrawa sięga aż czasów rzymskich i to prawdopodobnie oni są autorami tej potrawy. Sama nazwa nawiązuje do słów Lasana, Lasanum, które oznaczały wazon, pojemnik, gar. Taka ciekawostka 🙂
Lazania
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie makaronu typu lazania
- -1 kg mięsa mielonego
- -1 łyżeczka słodkiej papryki
- -pół łyżeczki ostrej papryki
- -łyżeczka soli
- -około 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- -4 ząbki czosnku
- -2 cebule
- -2 marchewki
- -po łyżeczce bazylii i oregano
- -500 ml sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
- -2 łyżki koncentratu pomidorowego
- -pół puszki kukurydzy
- Sos beszamelowy:
- -2 łyżki masła
- -2 łyżki mąki pszennej
- -600 ml mleka
- -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo: - -100 g sera żółtego
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni z dodatkiem oleju smażymy cebulę z marchewką. Do warzyw dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy i po chwili dodajemy mięso mielone. Smażymy około 15 minut (lub do momentu aż mięso nie będzie surowe). Po tym czasie dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Dodajemy również bazylię, oregano i kukurydzę. Smażymy na średnim ogniu bez przykrycia około 10 minut. Studzimy.
Sos beszamelowy:
W niedużym garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy energicznym ruchem (najlepiej rózką kuchenną). Smażymy chwilę a następnie wlewamy porcjami mleko cały czas mieszając. Dodajemy wszystkie przyprawy i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Jeżeli sos zgęstnieje możemy dodać trochę mleka i wymieszać.
Wykonanie:
Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarowujemy kilka łyżek sosu beszamelowego. Na nim układamy plastry makaronu, który przykrywamy mięsem mielonym. Nakładamy kolejną warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym i układamy kolejną warstwę mięsa. Przykrywamy makaronem, smarujemy sosem beszamelowym i układamy mięso.
Postępujemy tak do chwili wykorzystania wszystkich składników, ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem beszamelowym.
Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ją około 50 minut. W połowie czasu lazanię możemy przykryć folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, wierzch posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy.
Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka minut. Kroimy ostrym nożem.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Megly
2 marca 2016 at 15:34Super. Właśnie mi przypomniałaś, że już całe wieki nie jadłam takiej smacznej, prawdziwej, domowej lazanii. Przepis jak się patrzy 🙂 Jest z nią troszkę pracy, ale dla tego efektu naprawdę warto. Pozdrowionka 🙂
Marta
3 marca 2016 at 16:18Pewnie, że warto bo smakuje pysznie! 🙂 Pozdrawiam
Magda
2 marca 2016 at 15:47Pyszne danie na które ciągle brakuje mi czasu 🙂
Pozdrawiam,
M
Marta
3 marca 2016 at 16:17Zachęcam znaleźć trochę czasu i przygotować taką lasagne w swojej kuchni. Doskonale się odgrzewa i mrozi także może starczyć na kilka obiadów 🙂
Pozdrawiam 🙂
lol
3 marca 2016 at 08:40Lazania bez groszku to nie lazania :/
Marzena
3 marca 2016 at 17:54Bardzo lubię to danie 🙂 i przygotowuje na wiele sposobów 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
4 marca 2016 at 00:30Bardzo lubimy :))
Ewka
7 marca 2016 at 13:37Mi lazania kojarzy się głównie z Garfieldem 😀 Ale sama czasem robię i wychodzi pysznie 😉
Agnieszka - Polska Zupa
8 marca 2016 at 10:04Bardzo lubię, ale nie często robię. Nabrałam na nie ochoty 🙂
zz
16 stycznia 2017 at 17:31Czy makaron najpierw podgotować czy od razu taki suchy przekładać?
Marta
16 stycznia 2017 at 18:19Układamy suchy makaron.