Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Dzisiejszy przepis jest z serii szybkich pomysłów na obiad, który nie zajmie Wam wiele czasu. Pierś z kurczaka owinięta w szynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę np. z rukoli, pomidora, ogórka i fety.
Smacznego! 🙂

mieso_patelnia2mieso_patelnia3

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -podwójna pierś z kurczaka
  • -sól, pieprz
  • -ostra papryka
  • -oliwa extra vergine
  • -1 łyżka masła i olej do smażenia
  • -po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • -opakowanie plasterków szynki parmeńskiej lub serrano (opcjonalnie plasterki boczku)
  • -1 puszka krojonych pomidorów
  • -1 kulka mozzarelli
  • -bazylia do posypania
  • Dodatkowo:
  • -3 torebki ryżu, u mnie parboiled z Sonko

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem przecinamy pierś na pół w ten sposób otrzymamy 2 pojedyncze piersi. Każdą połówkę kroimy na kilka mniejszych części. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, polewamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w plasterki szynki.

Dużą patelnię rozgrzewamy. Rozpuszczamy na niej masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz układamy filety i smażymy z każdej strony po kilka minut. Wlewamy puszkę pomidorów, doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Przykrywamy pokrywkę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut, w połowie czasu filety przewracamy na drugą stronę. Dodajemy kawałki mozzarelli, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę aż ser się roztopi. Wierzch posypujemy bazylią.

Podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chrupiącą bagietką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

20 komentarzy

  • Reply
    Megly
    9 marca 2016 at 07:43

    Sosy pomidorowe to zdecydowanie coś, co lubię. A jeszcze posmak mozzarelli – poezja 🙂 Muszę przyznać, że danie wygląda niezwykle wykwintnie – palce lizać. A sposób jego podanie przypomina mi ten, jaki preferowany jest przez kucharzy w najlepszych programach kulinarnych 🙂 Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia 🙂

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:38

      Dziękuję, przepis zdecydowanie należy do jednych z ulubionych 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Asia
    9 marca 2016 at 09:37

    Uwielbiam połączenie pomidorów i mozzarelli 🙂 Mam tylko pytanie – jak wam wszystkim udaje się podać ryż w takim kształcie? Ja jedyne na co wpadłam to włożenie ryżu do foremek po babeczkach, ale i tak kształt jest zupełnie inny 😉

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:37

      Ryż podaję za pomocą specjalnych metalowych obręczy, do kupienia w sklepach z wyposażeniem kuchennym lub w internecie 🙂

  • Reply
    dumna mama
    9 marca 2016 at 11:59

    Zarówno kurczak i sos pomidorowy to rzeczy które pasują do wszystkiego 🙂

  • Reply
    Wera
    9 marca 2016 at 13:56

    Super przepis! Już ktoś tu pisał, że połączenie mozareli i pomidorów to doskonały pomysł. Zdecydowanie się z tym zgadzam! 🙂

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:36

      Ja również się z tym zgadzam 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Ewelina
    9 marca 2016 at 16:13

    Już wiem, co zrobię jutro na obiad 🙂 Dam znać jak wyszło!

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:35

      W takim razie czekam na opinię 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Emila
    9 marca 2016 at 16:43

    Ekstra przepis. W ogóle masz tu fajne przepisy, może wydałabyś jakąś książkę kucharską dla opornych? 😉

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:35

      Dziękuję, wydanie książki to moje małe marzenie, może kiedyś się spełni 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Krysia
    10 marca 2016 at 10:14

    Super przepisy Marto 🙂 Pozdrawiam!

    • Reply
      Marta
      10 marca 2016 at 23:33

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Krzysztof
    16 marca 2016 at 18:25

    Bardzo fajny przepis:) Czy mogę przygotować tak pierś z indyka?

    • Reply
      Marta
      17 marca 2016 at 15:17

      Oczywiście 🙂

  • Reply
    Ewa
    21 marca 2016 at 11:32

    Naprawdę super jest ten przepis – nawet mi wyszło obłędne danie 🙂

  • Reply
    Szczypiorek
    7 kwietnia 2016 at 12:35

    Ekstra!

  • Reply
    bluejustynka
    8 kwietnia 2016 at 09:45

    Pyszne i szybkie danie. Rodzince smakowało. Szczególnie aromatyczny sos paprykowy ze śmietaną. Ja wykorzystałam i polecam śmietanę Zott Natur 12%. Jest idealna i świetnie podkreśla smak dania;)

  • Reply
    Karolina
    8 kwietnia 2016 at 10:07

    Super danie, naprawdę polecam 🙂 Ale polecam też zastanowić się nad jakością wody w naszych kranach i jej związkiem z potrawami ? kilka lat temu zauważyłam, że kurczak myty pod kranówką nieładnie pachnie. Nie wiem dlaczego, ale miał bardzo specyficzny, drażniący zapach. Zwracam na to uwagę, od kiedy pracuję w Delta Pomorze. Na szczęście się przeprowadziłam teraz mogę cieszyć się smacznymi potrawami i do gorącej, pysznej herbaty 🙂
    Z kolei to samo miałam przy gotowaniu makaronów i ryżu ? taki dziwny osad na powierzchni. W każdym razie danie wyszło przepyszne i każdemu polecam tego bloga, bo można jeść i jeść, korzystając z tych przepisów 🙂

  • Reply
    joasia.kucharska
    19 kwietnia 2016 at 21:56

    Super przepis…. i jakie piękne podanie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type