Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką

Pyszne, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką, masą z bitej śmietany i mascarpone. To jest mój autorski przepis na ciasto, mam nadzieję że wam posmakuje 🙂

ciasto_porzeczkaciasto_porzeczka2

Ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -3/4 szklanki mąki pszennej u mnie z Kłos - Pol
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • -2 galaretki czerwone
  • -500 g czerwonej porzeczki
  • -250 g serka mascarpone
  • -300 ml śmietany 30 %
  • -2-3 łyżki cukru pudru
  • -płatki migdałowe

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, studzimy. Do wystudzonej galaretki wkładamy umyte i oczyszczone porzeczki. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Na biszkopt wylewamy galaretkę z owocami, odstawiamy do całkowitego stężenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do całkowitego połączenia.

Na galaretkę z owocami wykładamy warstwę śmietany z mascarpone. Wierzch posypujemy uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Odkładamy do lodówki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    23 lipca 2015 at 17:53

    Jadłam kiedyś podobne ciacho ale z malinami. Ojoj Martuś z porzeczką to ono musi smakować obłędnie 🙂

  • Reply
    madlene17
    23 lipca 2015 at 21:01

    Muszę koniecznie upiec 🙂

    • Reply
      Marta
      23 lipca 2015 at 23:59

      Polecam, ciasto smakuje pysznie 🙂

  • Reply
    Monika
    12 sierpnia 2015 at 10:57

    Zrobiłam z malinami bo porzeczek już niestety nie ma.Obłędnie pyszne ;)))

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:12

      Super, z malinami kiedyś też robiłam 🙂

  • Reply
    Ewa
    10 czerwca 2018 at 12:05

    Właśnie piekę w tej chwili biszkopt,zobaczymy co wyjdzie,boję się tego rzucania blachą

  • Reply
    Ewa
    10 czerwca 2018 at 13:02

    Biszkopt wyszedł rewelacyjnie,rzucanie też
    Ciasto efektownie wygląda i smakuje rewelacyjnie .
    Pozdrawiam

  • Reply
    ewa
    10 lipca 2018 at 12:16

    mozna zrobic ten placek z zamrozonych pozeczek

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type