Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe

Roladki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Roladki z sznycli z indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską (może być również serrano, szwarcwaldzka). Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i nadaje fajny smak. Takie roladki to ciekawy pomysł na obiad, imprezę czy świąteczne przyjęcie. Polecam 🙂

Roladki z indyka z mozzarella i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • -5 plastrów sznycli z indyka
  • -1 kulka sera mozzarella
  • -5 kawałków suszonych pomidorów
  • -sol, pieprz, ostra papryka
  • -przyprawa do mięs, tymianek
  • -szynka typu serrano lub parmeńska

Przygotowanie

Plastry indyka rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie płaty. Każdą roladkę smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oliwie z suszonych pomidorów a następnie przyprawiamy.

Mozzarellę kroimy na plastry a suszone pomidory na cienkie paski.

Na środku na każdym kawałku mięsa układamy po plastrze mozzarelli i po jednym pokrojonym pomidorze. Zwijamy ściśle w roladki i obwijamy je w szynkę typu serrano. Układamy w naczyniu pokropionym oliwą z pomidorów, pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach.

Podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i ewentualnie sosem.

Ja dodatkowo zrobiłam sos: do małego garnka zlałam płyn z pod pieczenia mięsa, dodałam trochę wody i zagotowałam to. Następnie dodałam trochę śmietanki 30 %, musztardy francuskiej i odrobinę miodu. Zagotowałam ponownie. Doprawiłam całość pieprzem, ostrą papryką i wsypałam posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowanym sosem polewamy roladki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type