Ciasta

Tort kryształki

Tort kryształki to ciasto na zimno wykonane z galaretek i bitej śmietany. Zrobione na cienkim biszkopcie, ale równie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz.

Tort kryształkiTort kryształki

Tort kryształki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Biszkopt:
  • -2 jajka
  • -40 g cukru
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -60 g mąki pszennej
  • -2 łyżeczki oliwy
  • Masa:
  • -0.5 litra śmietany kremówki 30 %
  • -1/3 szklanki cukru pudru
  • -4 łyżeczki żelatyny
  • -1/2 szklanki mleka
  • -3 różnokolorowe galaretki
  • Dodatkowo:
  • -1 galaretka na wierzch ciasta

Przygotowanie

Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajko z cukrem utrzeć na gładką kremową masę. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać oliwę. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Każdą z trzech galaretek rozpuścić w szklance wody i przelać do talerzy. Wystudzić do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostki.

Czwartą galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić.

Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i mleko z żelatyną. Mieszać aż zacznie tężeć. Delikatnie wmieszać kostki galaretki. Przełożyć do formy z wystudzonym biszkoptem, odłożyć do lodówki.

Gdy masa zastygnie zalać czwartą tężejącą galaretką, odstawić do lodówki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    gin
    2 sierpnia 2014 at 01:31

    Wygląda uroczo, nie dziwię się, że podbija serca maluchów 🙂

    • Reply
      Marta
      4 sierpnia 2014 at 17:38

      Moja 1,5 roczna córka bardzo lubi galaretkę, więc była zachwycona tym deserem 🙂

  • Reply
    kstr.NY.
    28 sierpnia 2015 at 14:15

    wyglada super jutro zrobie dla mojego wnusia (9),fajny blog, pozdrawiam

  • Reply
    Renia
    13 października 2017 at 08:31

    Witam.Chcialam zapytać co można dodać zamiast żelatyny?

    • Reply
      Marta
      16 października 2017 at 11:34

      Można użyć galaretki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters