Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami/ Święta/ Wielkanoc

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki 🙂

Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową chmurkę wszystkim fanom bananów i nie tylko :-).

Bananowa chmurka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -3 żółtka
  • -30 g cukru pudru
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • -pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • -150 g mąki pszennej
  • -100 g masła
  • Galaretka z bananami i ananasem:
  • -około 8 - 10 bananów
  • -1 puszka ananasów (około 400 g waga całej puszki)
  • -3 cytrynowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • -3 szklanki wrzącej wody
  • Krem śmietankowy z wanilią:
  • -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %, schłodzonej
  • -250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • -3 łyżki cukru pudru
  • -1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • Czekoladowa beza:
  • -3 białka, w temperaturze pokojowej
  • -150 g cukru
  • -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ręcznie lub robotem. Formujemny w kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 60 minut.

Prostokątną blachę o wymiarach około 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemny na prostokąt, wykładamy na dno formy i wyrównujemy. Następnie nakłuwamy widelcem i chłodzimy lodówce przez około 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 - 20 minut (do zezłocenia i wypieczenia ciasta). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Galaretka z bananami i ananasem:

3 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzacej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.

Banany obieramy ze skórki, większe kroimy wzdłuż na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Plastry ananasa kroimy na cząstki. Banany układamy na kruchym ciaście, jeden przy drugim, w wolne miejsca wciskamy kawałki ananasa. Tężejącą galaretkę przelewamy na owoce, wyrównujemny, przekładamy do lodówki.

Krem śmietankowy z wanilią:

Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę.

Czekoladowa beza:

Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnej pianki. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koncu dodajemy roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie mieszamy szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia!).

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Wykonanie:

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce gdy zmięknie od kremu.

Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Smacznego :-).

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    3 listopada 2015 at 14:10

    Martuś wspaniałe ciasto. Z pewnością jest pyszne 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    5 listopada 2015 at 11:28

    Wygląda cudownie, pewnie powala smakiem 🙂

    • Reply
      Marta
      9 listopada 2015 at 23:25

      Oj powala i to bardzo. Jest mega smaczne 🙂

  • Reply
    Agnieszka - Polska Zupa
    6 listopada 2015 at 22:43

    fanką bananowych ciast nie jestem, ale kawałeczek chętnie bym zjadła, bo wygląda smakowicie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.